Far og sønn Jon (t. v.) og Sindre Fosby er høyt oppe om dagen.
Far og sønn Jon (t. v.) og Sindre Fosby er høyt oppe om dagen.

Fosby høyt oppe etter 80 år

Familiebedriften Fosby AS er blitt en suksess og går bedre enn noen gang. Nylig feiret bedriften 80-årsjubileum med åpent hus på selskapets anlegg i Sarpsborg.

Arne Fosby startet transportforretning i 1931 med sin T-Ford, hvor baksetet kunne tas av og erstattes av en liten lastelem. Idag preges bedriften av erfaringer fra flere generasjoners trygghet, fantasi og pågangsmot.

Fosby har 44 ansatte, en rullende maskin- og utstyrepark med ca. 80 enheter, et areal på nærmere 20.000 m2 ved E6 og Sannesund bro i Sarpsborg og en årlig omsetning på ca. 60 millioner kroner.

Flere ben

- Vi har flere ben å stå på. Det har bidratt til at vi har kommet oss gjennom finanskrisen på en grei måte, sågar

økte vi staben i denne perioden. Vi er garantert at minst et av virksomhetsområdene alltid er oppegående, men vårt viktigste ben er nok anleggsbiten, forteller Jon Fosby (50) - daglig leder og tredje generasjon i familiebedriften.

- Det medfører selvfølgelig forpliktelser å videreføre både virksomhet og familienavn, men det er minst like viktig å overføre familietanken til staben. Det er like mange tannhjul i bedriften som antallet ansatte, understreker Jon Fosby som overtok etter faren, Kai Fosby.

Han er glad for at sønnen Sindre (21) er godt innlemmet i selskapet, og kan føre familiebedriften videre.

- Det gir glede å se at firmaet vokser i takt med innsatsen til mange gode medarbeidere. Vi hadde heller ikke kommet dit vi er idag uten solide og trofaste kunder, sier Jon Fosby.

MEF-medlem

Selv begynte han i familiebedriften som 20-åring og tok etter hvert Ingeniørskolen. Interessen for anleggsdrift har utviklet seg videre.

Han er også inne i sin tredje periode som styremedlem i MEF (Maskinentreprenørenes Forbund) sentralt. Før det satt han i lokalstyret i MEF Østfold.

- Å få være med å påvirke rammebetingelsene for bransjen gjennom MEF-engasjement, er både interessant og spennende, mener Fosby.

Utviklingen i etapper

De første årene drev firmaet utelukkende innen transportsektoren, men i begynnelsen av 1950-årene ble forretningsområdet utvidet til å omfatte anleggsvirksomhet.

I 1974 startet Fosby også med utleie av personlifter og stillaser. Siste tilskudd til virksomheten er Fosbyterminalen, et "lagerhotell" for næringslivet som ble etablert i 1996. Fosby AS har spesialisert seg innen disse feltene. Selskapet fremstår med en meget moderne maskin- og utleiepark, og har mange høyt kvalifiserte medarbeidere.

Bedriften utfører ulike typer oppdrag innen bygg- og anleggsvirksomhet i både privat og offentlig sektor.

- Vårt slagord er imidlertid, "Du vet - vi kan". Våre sterkeste ledd og selve drivkraften i selskapet er nok gravemaskinene og mobilkranene. Selv om liftene fortsatt er det minste leddet i bedriften, var vi tross alt med da Person Lift Foreningen (PLF) ble etablert i Norge, understreker Fosby.

Bred virksomhet

Selskapets kran- og transportavdeling tilbyr det meste innen utleie av mobilkraner, transport og håndtering av tungt gods. Fosby har kraner med forskjellig løftekapasitet innen området chassiskraner, terrengkraner og lastebilkraner.

Anleggsavdelingen tilbyr tradisjonell anleggs- og maskinentreprenørvirksomhet, og avdelingen disponerer hjul- og beltegående gravemaskiner, hjullastere, lastebiler og mindre servicemaskiner.

Stillasavdelingen tilbyr alt fra utleie, prosjektering og montering til komplette stillasløsninger etter behov innen de fleste typer system- og rørstillas.

Liftavdelingen tilbyr et rikt og variert utvalg av de fleste typer personlifter, fra små og store tilhengermonterte lifter til selvgående bomlifter og spesiallifter.

- Vår målsetting er å utvikle utleie av lifter. 1. april ansatte vi selger/avdelingsleder, for vi ønsker å posisjonere oss sterkere i et marked vi har vært siden 1970-tallet, sier Jon Fosby som 20. mai ønsket 140 kunder, leverandører og kollegaer velkommen til Åpent hus i anledning 80-årsjubiléet.

Forsiden nå