Lastebilgeneral Geir A. Mo ber Frp-politikerne i Ås skjerpe seg vedrørende E18-utbyggingen.
Lastebilgeneral Geir A. Mo ber Frp-politikerne i Ås skjerpe seg vedrørende E18-utbyggingen.

Frp-kritikk fra den nye lastebilgeneralen

En fem års utsettelse av E18 vil koste trafikanter og næringsliv 360 millioner kroner, ifølge NAF.

- Dette er et morsomt regnestykke. Det er sikkert riktig. Jeg håper NAF og andre regner på hvor mange menneskeliv og hvor mange milliarder ti-år med forsømmelser, utredninger, utsettelser og manglende vilje til å prioritere utbyggingen av veinettet vårt har kostet oss, skriver adm. direktør Geir A. Mo i Norges Lastebileier-Forbund (NLF) på sin Facebook-side.

Må skjerpe seg

- Jeg er redd E-18 blir en dråpe i et stort stort hav. FrP og Høyre i Ås må skjerpe seg. Men de rødgrønne har vel ikke så stor grunn til å slå seg på brystet de heller.

I tallene fra NAF ligger kostnader til trafikkulykker og transport, der tidsbruk for næringslivet er en viktig faktor. En stor del av summen handler om hva næringslivet forventes å spare om veien bygges i dag i stedet for om fem år.

Det er samfunnsøkonom Crister Tonheim i Norges Automobil-forbund (NAF) som har sett på kostnadene ved å utsette bygging av E18 mellom Vinterbro i Akershus og fylkesgrensen til Østfold.

Full stans

Byggingen kan bli utsatt 5-6 år som følge av et kommunestyrevedtak i Ås. Vedtaket har resultert i full stans i planleggingsprosessen.

NAF har gått gjennom ulykker for de siste 10 år der politiet har laget rapport. Tre personer er drept i tre ulykker, mens det totalt har vært 12 alvorlige personskader.

NAF sammenligner med ulykkestall fra de nye motorveier, som E6 gjennom Akershus og Østfold, og sier at slike veier statistisk vil redde 1-2 liv.

Forsiden nå