Lastebilsjåfør Dag Hansen reagerer sterkt på at krysset er endret slik at han ikke lengre kan snu bilen og kjøre direkte mot nabokommunen.
Lastebilsjåfør Dag Hansen reagerer sterkt på at krysset er endret slik at han ikke lengre kan snu bilen og kjøre direkte mot nabokommunen.

Fugl stanset vei

Etter å ha mast i 10 år, fikk lastebilsjåfør Dag Hansen drømmen sin oppfylt. Et år senere ble drømmen knust.

 Dag Hansen (38) eier firmaet D Hansen Multiservice, som blant annet kjører fiskekasser av isopor rundt omkring til fiskeindustrien i Vesterålen.

Helt siden han begynte å kjøre fiskekasser for 11 år siden, har han klaget på veien til hjembygda Smines. Særlig gjelder dette krysset som kobler Smines til veien mellom kommunene Sortland og Bø.

- Krysset var altfor smalt. Min bil på 19,3 meter kom seg ikke rundt når jeg skulle kjøre til nabokommunen Bø. Jeg måtte kjøre tre kilometer i feil retning for å snu bilen i et litt mindre farlig, men mer trafikkert kryss, sier Hansen til Anlegg&Transport.

Gleden var stor da krysset ifjor ble utvidet og gjort mye bredere.

- Etter utvidelsen kunne jeg faktisk svinge mot Bø uten å komme over i feil kjørebane.

Kortvarig glede

Dessverre for Hansen er krysset nå kraftig snevret inn igjen. Asfalten er kommet på plass, og det er ikke lengre mulig å svinge mot Bø. Vegvesenet hadde gjort en blemme, viser det seg.

- Vi har gjort en soleklar feil, sier avdelingsdirektør Geir Jørgensen i Statens Vegvesen.

Feilen består i at vegvesenet har lagt veien delvis inn i et naturreservat. Derfor ble veikrysset i sommer tilbakeført til gammel bredde.

- Dersom veien må legges om, vil det koste mye penger. Vi skal derfor i første omgang ha et møte med fylkesmannen for å se om vi kan løse saken på en annen måte, sier Jørgensen til Anlegg&Transport.

Dag Hansen må kjøre til dette krysset for å snu bilen.
Dag Hansen må kjøre til dette krysset for å snu bilen. Foto: Geir Bjørn Nilsen

«Hull i hodet»

Fylkesmiljøvernsjef Roar Høgsæt i Nordland sier at saken kan løses på flere måter. Grensene for reservatet kan endres og vegevesenet kan flytte vegen, påpeker Høgsæt.

- Det er hekkende svartehalespove i området. Det er den eneste fuglen som har nasjonal prioritet gjennom eget vedtak hos Kongen i statsråd, sier Høgsæt.

Lastebilsjåfør Dag Hansen venter i spenning han også.

- Jeg synes denne saken er «hull i hodet». Når feilen først var gjort, burde man akseptert feilen, sier Hansen.

Han får nemlig en omvei på 2000 km i året som følge av at krysset er tilbakeført til gammel bredde.

Forsiden nå