Mentalt og produktmessig godt forberedt på å møte bransjen på Vei og Anlegg: Filterveteranen Egil Lekang og markedsføringsjef Mette Myrvang Wold.
Mentalt og produktmessig godt forberedt på å møte bransjen på Vei og Anlegg: Filterveteranen Egil Lekang og markedsføringsjef Mette Myrvang Wold.

Fullastet til messa

Lekang Maskin stiller aldri tomhendt på en messe, og et stadig økende antall produkter krever stadig større orienteringsevne hos kundene. Enkeltproduktene, først og fremst filtrene, er som regel beskjedne i størrelse og kan havne i skyggen av større utstyr, men Lekang-produktene spiller en avgjørende rolle for maskinens, bilens og båtens funksjonsevne og eiernes økonomi.

Til lesere som ved navnet Lekang Maskin fortsatt assosierer anleggsmaskiner, er det å si at på en anleggsmesse i dag, som Vei og Anlegg, vil man kun finne filtre og filter-relatert utstyr. Lekangs filtersystemer er representert i hele Skandinavia, og anleggsbransjen utgjør ikke den eneste, store kundegruppen; oljeindustrien, for eksempel, og båtfolket i Norden er blitt viktige kundegrupper.

Eksistensgrunnlaget

Da Lekang Maskin sluttet som JCB-importør, trodde nok noen det ville bli trangere tider for den tradisjonsrike Hølen-bedriften. Disse "noen" skjønte trolig ikke hvor store mulighetene er for en filterleverandør som klarer å gjøre seg kjent i markedet, som har et bredspektret produktprogram, og ikke minst, som fører høykvalitetsprodukter fra toneangivende filterprodusenter.

Men hvor vellykket en "lokal" filterleverandør skal bli, avhenger i stor grad hvor godt han klarer å organisere markedsføringen, tilgjengeligheten og logistikken. Hvorfor skal Cat- , Komatsu- eller Volvo-eiere kjøpe filtrene hos Lekang når han får "originalfilter" hos sin maskinforhandler? I svaret på dette spørsmålet ligger Lekangs mulighet.

En entreprenør, særlig en større entreprenør, har maskiner av flere merker og flere maskintyper. Skal han kjøpe filtrene hos mange forskjellige forhandlere, blir innkjøpsprosessen mangfoldig og krever en god husholdning. Hølen-bedriften er i den heldige situasjon at de 14 filterprodusentene som leverer Lekang Maskins produkter, er ledende, med Fleetguard i spissen som er leverandør av originalfiltre til et enormt antall maskintyper, maskinmerker og lastebiler.

Full pakke"

Lekang kan sette sammen en pakke som dekker alle filterbehovene hos en entreprenør, lastebileier, eller rederi. Da kan det hende det ikke blir bare Fleetguard, men andre merker i tillegg, som Hengst, Mahle, eller Separ.

Lekang Maskin, fortsatt med Egil Lekang ved roret i Hølen, har alltid hatt et godt grep på utnyttelse av data-teknologi og Internett som har gitt tilgjengelighet. Det har resultert i nettbutikk og et enkelt og effektivt bestillingssystem. Poenget: Filtrene ankommer fra én og samme leverandør, enten de er til en Komatsu, Hitachi, eller Case.

Kvalitetsbehovet

Vi har spurt Egil Lekang om hva som er filterprodusentenes utfordringer i dag. Det er flere, og den norske filterveteranen kan snakke sammenhengende om filtrering i to uker. Men for et publikum som besøker Vei og Anlegg snakker han nå gjerne om kravet til drivstoffiltreringen som de mest moderne dieselmotorene med enhetsinjektorer, eller høytrykks common rail-system stiller. De som kontakter Lekang Maskin med stikkordet «dieselfilter» får trolig høre «foredraget» om det nye, og ifølge Egil Lekang, helt overlegne

StrataPore-filteret fra Fleetguard.

Forsiden nå