- Takk for flott gave, sa generalsekretær Åslaug Haga i stiftelsen Norsk Luftambulanse da adm. direktør Inge Stensland, Pon Equipment, orienterte om minigraveren Pon har gitt til stiftelsen.
- Takk for flott gave, sa generalsekretær Åslaug Haga i stiftelsen Norsk Luftambulanse da adm. direktør Inge Stensland, Pon Equipment, orienterte om minigraveren Pon har gitt til stiftelsen.

Gavmild storselger på Hellerudsletta

Med over hundre solgte maskiner, en "haug" med Cat-nyheter - og en gratis minigraver til Norsk Luftambulanse, fikk Pon Equipment nok en gang vist sine muskler på Vei og Anlegg.

Caterpillar lanserer i år 64 nye og oppgraderte maskinmodeller. Det er rekord for verdens største produsent av anleggsmaskiner. Pon Equipment stilte ut 48 maskiner på messa, flere av dem blant de siste Cat-nyhetene. Siden vi har omtalt flere av dem tidligere (sist i A&T nr. 3 i år), starter vi med minigraveren til Norsk Luftambulanse.

1 million kroner

Pon Equipment AS inngikk et samarbeid med Norsk Luftambulanse i forkant av Vei og Anlegg der Pon ga stiftelsen en minigraver til en verdi av 250.000 kr. Denne lodder nå Norsk Luftambulanse ut, og salget vil foregå til 13. juni. Målsettingen er å få inn 1 mill. kroner. Den heldig vinneren i loddtrekningen blir eier av en splitter ny Cat301,4Cpå 1,6 tonn.   

Flott gave

Pon Equipment som i flere år har hatt fokus på helse, miljø og sikkerhet, ønsker å bidra til å øke beredskapen i samfunnet generelt og anleggsbransjen spesielt. Nå håper Cat-forhandleren at deres minigravergave vil innbringe 1 mill. kroner til det fantastiske arbeidet Norsk Luftambulanse utfører.

- Vi er svært glad for denne gaven og ikke minst for Pons engasjement for sikkerhet i anleggsbransjen, sa generalsekretær Åslaug Haga i Norsk Luftambulanse.

Cat spår 22% vekst

- Mer enn hver tredje solgte gravemaskin over 10 tonn og mer enn hver femte kompaktmaskin er en Caterpillar, opplyste adm. direktør Inge Stensland, Pon Equipment, under en orientering om markedsutsiktene. Pon tror på fortsatt vekst i anleggsmarkedet, og ifølge Stensland forventes samlede anleggsinvesteringer å øke med 12% i år og ytterligere 6% neste år. Veisektoren isolert forventes å øke med 19% i år og ytterligere 4% neste år.

- Vekst i boligbyggingen er ensbetydende med et sterkt anleggsmarked, og boligsektoren kan vel betegnes som solid selv om veksten avtar. Boligmarkedet er en av de viktigste "driverne" i salget av maskiner under 20 tonn, sa Inge Stensland som opplyste at Pon ser et totalmarked i år på ca. 3500 maskiner.

Caterpillar som utarbeider sine egne landsprognoser, spår en vekst i totalsalget i Norge i år på 3878 maskiner (22% vekst) og 4190 (8% vekst) neste år.

225 mekanikere

Pon har i dag 225 mekanikere og 120 servicebiler spredt over hele kongeriket. Ifølge service- og salgsdirektør Erik Sollerud er målsettingen å ansette en ny mekaniker hver 14. dag, og så langt ligger man foran skjemaet. Under Vei og Anlegg hadde Pon åtte mekanikerkandidater inne til intervju, og fem, inklusivt en lærling, har fått tilbud om jobb.

Servicebehovet fremover vil bare øke siden stadig flere nye maskiner selges med serviceavtale, samt at Cat-maskinene er bygget for to liv, ifølge Sollerud. Det er i dag i drift ca. 2000 Cat-maskiner med serviceavtale, og ifølge Sollerud vil det ved utgangen av 2015 være ca. 6000 maskiner i Cat-populasjonen som er 10 år eller yngre.

Ny tripptruck

Blant de mest plasskrevende av Pons 48 Cat-maskiner på messa, var tripptrucken 775G som måler4,7 mpå "strømpelesten" og er over10 mlang. Den nye G-utgaven som nå "danker" ut F-versjonen, har en egenvekt på 46 tonn og tar 63,5 tonn i dumperkassa.

Av endringer fra F-utgaven kan nevnes 5% sterkere motor (nå 552 kW/751 hk) som bruker inntil 15% mindre drivstoff, elektronisk styring av drivlinjen som gir myke girskift, samt at trucken kan kjøres på lavere turtall. Den nye bakakselen har kompresjonsbrems, og "traction control-systemet" virker kontinuerlig.

Førerhytta har også gjennomgått store endringer. Den er blitt rommeligere og sikten er sterkt forbedret gjennom større vinduer. Førerplassen er bedre ergonomisk utformet, og service/daglig vedlikehold er blitt enklere ved at vitale servicepunkter/påfylling av væsker er blitt samlet.

Leonhard Nilsen & Sønn AS (LNS) har allerede kjøpt to 775G, og på messa bestilte Steintransport AS, Kragerø, én.

Nytt HK-feste

Pon viste også Caterpillars første hydrauliske HK-feste der hydraulikkslangene på-/frakobles fra førerhytta. Det nye CWAC-40-festet (420 kg) som er beregnet for bæremaskiner fra 15-23 tonn, hadde sin internasjonale lansering på Intermat i Paris (mars). Det nye festet som er tilpasset Cats HK-fester, er det første i en serie på fire modeller.

Forsiden nå