Denne trioen holder Närko Norge godt i gang. Fra venstre Ann-Kristin Smestadmoen (salg, administrasjon, økonomi og support), Erling Smestadmoen (salg) og Alfred Lembgen (ettermarked inkl. garanti og delelager). Daglig leder Petter Skårberg var ikke til stede under vårt besøk.
Denne trioen holder Närko Norge godt i gang. Fra venstre Ann-Kristin Smestadmoen (salg, administrasjon, økonomi og support), Erling Smestadmoen (salg) og Alfred Lembgen (ettermarked inkl. garanti og delelager). Daglig leder Petter Skårberg var ikke til stede under vårt besøk.

God blanding av Finland og Nederland

Närko Norge AS er det finske Närko-konsernets forlengede arm i Norge. Det har gitt en solid posisjon på markedet.

Närko-nestor Erling Smestadmoen forteller at merket har vært i Norge siden 1972. De første årene skjedde representasjonen gjennom Finntrailer i Askim. Deretter overtok O.L. Engen AS, tidligere omtalt i A&T. Närko Norge AS ble etablert i 1997.

- Jeg hadde kontakt med Närko hele tiden, og på slutten av 90-tallet ble jeg spurt om å ta over ansvaret for Närko i Norge, sier Smestadmoen. - Det ville jeg gjerne. Jeg hadde to krav som jeg ville Närko skulle innfri. Det ene var at jeg fikk med datteren min, Ann-Kristin Smestadmoen, inn i selskapet. Hun jobbet da i Istrail som jeg også hadde gjort på den tiden. I tillegg ønsket jeg at bedriften skulle flytte til Vestfold. Jeg fikk OK, og fra 1999 var vi i gang på Borgeskogen i Stokke hvor vi fortsatt er i dag.

De første årene var Smestadmoen medeier og daglig leder i Närko Norge. Han solgte sine aksjer tilbake til Närko for en tid siden, og i dag konsentrerer han seg om salg. - Dette var et ledd i å skulle trappe ned arbeidet, men han holder fortsatt på i godt driv, sier Ann-Kristin Smestadmoen om faren som er godt inne i pensjonsalderen, men som er glad i arbeidet sitt. Ann-Kristin er for øvrig landets eneste kvinnelige påbygg- og tilhengerselger, og hun setter seg gjerne bak lastebilrattet for å registrere eller levere påbygg og tilhengere.

Bredt produktspekter

Närkos hovedfabrikk ligger i Närpes sør for Vaasa i Finland. Her produseres de aller fleste typer påbygg og tilhengere, bortsett fra tank som Närko har valgt å holde seg helt borte fra. Et datterselskap i Nord-Sverige sørger for produksjon av påbygg og tilhengere for bulk og flis. Närko leverer også hengerunderstell og andre påbyggkomponenter, blant annet skappaneler, til andre finske påbyggere. Det finske selskapet har en solid posisjon som Nordens største produsent av transportmateriell.

I tillegg til det omfattende Närko-programmet har Närko Norge også et eget agentur, Knapen Trailers, som leverer semitrailere og bil/slep med «walking floor». Dette er en hengertype Närko ikke har i sitt produktprogram. Närko Norge har representert nederlandske Knapen i mange år, og produktene derfra betyr en god del for omsetningen. - Norge er et krevende marked for Knapen. Det er en del særnorske ønsker og behov. Denne utfordringen har nederlenderne tatt, og de har tilfredsstilt norske behov på en god måte. Samtidig har dette ført til at Knapen i dag ligger i forkant når det gjelder «walking floor». Fabrikken produserer bare slike hengere og har utviklet høy ekspertise på det, sier Smestadmoen og legger til at Knapen er Europas ledende produsent av slike produkter.

Norske brukere vil gjerne ha i pose og sekk. Under vårt besøk hos Närko Norge tidlig i mars var selskapet i ferd med å levere en semitrailer med «walking floor» og hydraulisk side- og takåpning til Harlem Transport.

Vekst

De beste årene før finanskrisen omsatte Närko Norge for rundt 70 mill. kr i året. Grunnet finanskrisen ble omsetningen nesten halvert, men nå går det kraftig fremover igjen. - I år blir det en riktig pen økning, sier Smestadmoen. - Jeg tror vi sprenger budsjettet allerede til sommerferien.

Selskapet har i dag tre ansatte pluss daglig leder på deltid. I tillegg til far og datter Smestadmoen er tyskfødte Alfred Lembgen ansatt som ettermarkedssjef fra 1. februar. Han er utdannet lastebilmekaniker og har en bunnsolid kompetanse når det gjelder hengere. Daglig leder er Petter Skårberg som har hatt kontakt med Närko-konsernet i mange år. Närko Norge er i gang med å ansette ytterligere en selger.

Forsiden nå