Skogsentreprenør Torbjørn Dahl (t.v.) og Jon Granlund, Pon Equipment AS, er glad i ferske rosinboller.
Skogsentreprenør Torbjørn Dahl (t.v.) og Jon Granlund, Pon Equipment AS, er glad i ferske rosinboller.

Grøfterensk, hogst, elgjakt

Torbjørn Dahl stakk til skogs i ung alder. Nå har han vært der i 42 år. Så lenge helsa holder, skal 66-åringen fra Eidsvoll fortsatt hogge tømmer vinterstid. Den lyse årstiden tilbringer han i gravemaskinen med grøfterensk på skogsbilveier.  

Veiene ligger i skogen til Mathiesen Eidsvold Værk. Mathiesens skogeiendom på 357.000 dekar i seks kommuner i Akershus og Oppland har360 kmmed skogbilveier. I tillegg kommer70 kmandelsveier, så Dahl har nok å ta av.

300 timer i året

Mathiesen avvirker ca. 50.000 m 3 i året. Det blir mange billass, så det er nødvendig at veiene er i orden. Dahl og hans Cat beltegraver 308D (8 tonn) er på reise i de dype skoger 250-300 timer i barmarksesongen for å holde stikkrenner og grøfter åpne. Duoen ferdes i hele Værkets enorme skogområde og kommer seg rundt med en Case IH CS130 (130 hk) traktor med en JPM maskinhenger (lastekapasitet 15,4 tonn) på slep. Ei graveskuffe på400 l og ei pusseskuffe på450 l er redskapene Dahl og Cat'n har å hjelpe seg med.

Første Cat-hogger

Dahl fikk Cat-graveren like før 17. mai samtidig med at C-utgaven av samme modell ble byttet inn. Før denne var forgjengeren 307, også 8 tonn, arbeidskompisen til Dahl.

I løpet av de 42 årene Dahl har drevet som skogentreprenør, har han eid 26 skogsmaskiner. Den første var en Kockum stammelunner. Han har kjørt de fleste merkene, blant annet Skogsjan. Den første kjøpte han i 1988.

Da den svenske skogsmaskinprodusenten ble kjøpt opp av Caterpillar på '90-tallet, var Dahl den første i kongeriket som kjøpte Skogsjan i Cat-drakt. Det var i 2002 Dahl fikk hogstmaskinen Cat580C(20 tonn).

I dag har eidsvollingen hogstmaskinen Eco Log 590D (21 tonn) som er en sterkt utvannet Cat-hogger etter at svenske Log Max AB i 2004 overtok Cats kortvirkemaskiner.

Fast fører på Dahls hogstmaskin er Bjørn Olav Sørgaarden som har vært ansatt i Torbjørn Dahl AS i 30 år.

Ivrig elgjeger

Vi treffer Dahl inne i Skrukkelia i Hurdal. Det er i begynnelsen av elgjakta, og 66-åringen har begynt å forberede seg. Elgjakt har vært den store hobbylidenskapen de siste 30 årene. Han har i løpet av disse årene lagt ned et par hundre dyr, og det blir nok noen i år også.

Forsiden nå