Fra overleveringen av de nye Ljungby-maskinene til Halden kommune; fra venstre maskinfører Per Olaussen, arbeidsleder Erik Wikstøl og maskinfører Nina Jeanette Johansen.
Fra overleveringen av de nye Ljungby-maskinene til Halden kommune; fra venstre maskinfører Per Olaussen, arbeidsleder Erik Wikstøl og maskinfører Nina Jeanette Johansen.

Halden kommune satser på Ljungby

Nordvang Maskin AS har levert to Ljungby hjullastere til Halden kommune. De to modellene L11 (12 tonn) og L20 (21 tonn) er stasjonert på kommunens avfallsplass Rokke.

Halden kommune har dermed fire Ljungby-maskiner. Den første, L9 (10,5 tonn) kjøpte kommunen i 2005. Deretter kjøpte den en brukt Ljungby L15 (15 tonn) 2002-modell. 

Den minste Ljungby-maskinen går med kantklipperaggregat om sommeren og i snørydding om vinteren. 15-tonneren L15 benyttes også til snørydding.

De to nye maskinene (L11/L20) er stasjonert på Rokke avfallsplass. Her skal hjullasterne blant annet flytte og tømme containere, rydde snø og feie området. Ljungby-maskinene har liten svingradius og er velegnet for å arbeide på trange områder, ifølge forhandler Nordvang Maskin AS, Lillestrøm, som har representert Ljungby siden 1991.

Lavt støynivå

Ljungby-lasterne har lavt støynivå i førerhytta, 66dB(A) i L9 og 67dB(A) i 21-tonneren L20. I modellene L9-L20 benyttes Mercedes-motoren OM 906 LA som i de respektive modellene har en effekt fra 130 kW (177 hk) til 205 kW (279 hk). De to største modellene L25 (25 tonn) og L30 (30 tonn) har Scania-motor på 370 hk (272 kW). Alle de åtte modellene i Ljungby-serien har ZF Ergopower helautomatiske girkasser og ZF-aksler bortsett fra L18 og L20 som begge har Graziano-aksler. Maskinene har antispinnsystem (Limited Slip) på for- og bakaksel.

Ca. 60 maskiner

Norske Skog "slår" Halden kommune når det gjelder antall Ljungby-lasterer idet papirgiganten har fem maskiner i arbeid på fabrikken på Skogn. Alle er levert av Nordvang Maskin AS, som har solgt de fleste av de ca. 60 Ljungby-maskinene som er spredd rundt i kongeriket.

Ljungby-salget i Norge er delt i tre regioner. Nordvang Maskin dekker det sentrale østlandsområdet, Vei 24 AS i Finsnes har ansvaret for Nord-Norge, mens svenske Bjørn Fritzell har salgsansvaret for resten av kongeriket.

Forsiden nå