Velkommen i Lännen-klubben som forhandler, sier Max Kvickström (t.v) og Jan-Erik Östman (t.h) til Øyvind Marhaug i ØMS.
Velkommen i Lännen-klubben som forhandler, sier Max Kvickström (t.v) og Jan-Erik Östman (t.h) til Øyvind Marhaug i ØMS.

Har ambisjoner med Lännen

- Jeg er klar over at rammestyrte gravelastere ikke står for de største tallene i den norske maskinstatistikken, men mine ambisjoner er å bli markedsleder i dette maskinsegmentet. Daglig leder Øyvind Marhaug i firmaet Østlandske Maskinservice AS (ØMS) i Flateby i Enebakk har målsettingen klar.

Bakgrunnen for kontakten med Lännen er at ØMS har etablert seg som ledende norsk påbygger i markedet for jernbaneutstyrte maskiner. Dette har resultert i at firmaet de siste årene også har støtt på en rekke Lännen-maskiner som trengte service, reparasjon eller påbygging av utstyr.

- Jeg fattet raskt interesse for Lännens avanserte og rammestyrte gravelastere, for de representerer et interessant spesialsegment. Lännen er en maskin som passer godt inn i vårt øvrige produktprogram. De siste årene har vi også bygd om og utstyrt et stort antall forskjellige maskiner som benyttes av entreprenører og etater i jernbanebygging og banevedlikehold, sier Marhaug.

Lännen og Lundberg/Hymas

Adm. direktør Max Kvickström og produktsjef Nicklas Borgström fra Lännen Tractors AB var til stede under Åpent Hus-dagene hos ØMS 1.-3. desember. Forhandleravtalen med ØMS var allerede klar, og for Lännen-sjefen var besøket viktig.

- I en periode har vi ligget noe lavt i terrenget i Norge, men selv om det ikke vises i statistikken, har Lännen de siste 15 årene hatt flest rammestyrte gravelastere i sving i Norge. Lännen har forhandlere i Kristiansand og Verdal, og i tillegg foretas det endel salg direkte fra Sverige og også til svenske entreprenører som jobber spesielt med jernbanen i Norge, sier Max Kvickström. Han medgir at det periodevis har vært noe turbulent på eiersiden i Lännen, men nå er både eierforholdet og produksjonen stabil. Lännens to eiere, Tim Huttuen og Brdr. Kallio, har i tillegg også hånd om Lundberg/Hymas. Årlig produseres det ca. 80 maskiner ved Lännen-fabrikken i Loimaa i Finland, og halvparten går til det svenske markedet.

Det andre interessante spesialproduktet i selskapet er den flytende gravemaskinen Watermaster som har et årlig produksjonsvolum på vel 20 maskiner, og selges på flere markeder.

Jobb hele året

Øyvind Marhaug er begeistret for allsidigheten i Lännen-konseptet. Den er en helårsmaskin, den kan utstyres med arbeidskurv og benytte et stort antall arbeidsredskap som er lett å skifte.

Mye av kundekretsen til ØMS er mindre entreprenører, bønder og offentlige etater som også driver med servicearbeid og foretar reparasjoner i høyden. Kundekretsen gir han tro på at ØMS vil nå målet å selge flest rammestyrte maskiner i landet.

Av de to modellene, 8600G og den mer avanserte 8800G med større graveaggregat, tror han den minste maskinen blir bestselger.

I produktprogrammet fra ØMS inngår Giant hydrauliske slaghammere, GT slaghammere, tiltrotatorer, rippertenner, skuffer, gripere, tømmerklyper og lysutstyr.

Servicebedrift

Helt fra starten for fire år siden har Marhaug hatt samarbeid med Rosenqvist Rail AB i Hudiksvall. Firmaet lager jernbanepåbygg og spesialverktøy for skinnearbeid.

ØMS er godkjent forhandler og har alle autorisasjoner som trengs for spesialområdet jernbaneutstyr.

Med økt satsing på opprustning av jernbanen, er det vokst frem en rekke entreprenører som har spesialisert seg på dette området. Derfor har også presset økt på maskinimportørene for å få påmontert godkjent jernbaneunderstell på gravemaskiner, gravelastere og trucker. Og slike oppgaver tar ØMS seg av.

- I tillegg er vi en servicebedrift med godt utstyrte servicevogner som kontinuerlig er ute på oppdrag, sier Øyvind Marhaug.

Forsiden nå