70 tonn bildekkgranulat skal legges på Sofiemyr stadion.
70 tonn bildekkgranulat skal legges på Sofiemyr stadion.

Her legges dekkene dine

På Sofiemyr stadion utenfor Oslo legges 70 tonn gummigranulat (bildekk).  Det er bare én av de ca. 100 nye kunstgressbaner som skal bygges i Norge.

Til hver bane går det mellom 70 og over 100 tonn granulat.

Gummifylt

Lars Erik Nielsen skal fordele 70 tonn bildekkgranulat på over 7000 m2 kunstgress.
Lars Erik Nielsen skal fordele 70 tonn bildekkgranulat på over 7000 m2 kunstgress.

- På Sofiemyr legger vi sand- og gummifylt kunstgressbane med støtdempingspad, forteller Lars Erik Nielsen i Saltex AS, Nordens eneste kunstgressprodusent.

På Sofiemyr legges også ca. 7200 m2 undervarme, ca. 120 tonn kvartssand og ca. 70 tonn bildekk gjenvunnet som gummigranulat. Underlaget består også av avrettet subbus og gummipad.

5 millioner dekk

I svenske Trollhättan blir utslitte norske bildekk forvandlet til kuler og pulver som brukes til kunstgress og asfalt. I den anledning åpnet nylig miljø- og gjenvinningsselskapet Ragn-Sells en ny granulatfabrikk til 105 mill. kroner for produksjon av granulat og pulver av gamle bildekk. 50% av dekkene som granuleres leveres fra Norge.

Fabrikken tar imot 35.000 tonn dekk årlig fra Sverige og Norge. Totalt samles det inn rundt 50.000 tonn årlig, eller nesten fem millioner dekk. 

Ragn-Sells har på oppdrag fra Norsk Dekkretur AS hatt jobben med å samle inn norske bildekk siden 2000. Kontrakten er nettopp fornyet med ytterligere fem år med to års opsjon.

Les mer om produksjonen av bildekkgranulat her.

Forsiden nå