Se hvordan det ser ut når ti tonn sprengstoff går i lufta.

Her sprenges siste salve i Vamma kraftverk

Berget reiste seg og flodbølgen slo utover Glomma i sprengningen i juni. Se ti tonn sprengstoff gå i lufta.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Vamma kraftverk i Østfold er Norges største elvekraftverk og Hafslunds største kraftverk. Totalt tar kraftverket imot vann fra et område på størrelse med Sveits. I 2015 var det 100 år siden de to første aggregatene ble satt i drift, og samme år begynte AF Anlegg sitt prosjekt med å utvide kraftverket.

- Vamma kraftverk besto av ti små og én stor turbin. Som en del av vårt prosjekt installeres en ny, stor turbin, og når den settes i drift til vårflommen 2019 vil slukeevnen øke til 1350 kubikkmeter i sekundet, sier prosjektleder Erling Kleiven i AF Anlegg.

Prosjekt «Vamma 12» omfatter etablering av ny inntakskanal, bygging av ny kraftstasjon, sugerør og utløpskanal. Deler av vannveien etableres i tunnel.

AF Decom har tidligere gjennomført ti sprengninger i Vamma kraftstasjon. Torsdag 21. Juni var tiden kommet for selve finale, det største smellet.

- Tidligere har vi sprengt både ved inntak og utløp – det som var i mellom disse var sprengt i forbindelse med en tidligere utbygging. Det sist som sto igjen nå var tersklene både oppe og nede som holdt vannet tilbake. Den siste salven slapp vannet inn til lukene til inntaket, forteller prosjektleder Jarle Bøckman i AF Decom.

Godt samarbeid

Et så komplekst sprengingsoppdrag krever enormt mye planlegging i forkant.

- Det er ingen selvfølgeligheter i en slik oppgave og det er lagt nye arbeid i alt fra planlegging, modellering, stikningsarbeider, rive- og borearbeider, kombinerte sikringsarbeider av eksisterende infrastruktur, kvalitetssikring av løsninger, vann- og massehåndtering og selve sprengningsarbeidene, sier Bøckman.

- Terskelsalven ble utsatt i noen uker på grunn av flom som gjorde at vannet rant over terskelen. I tillegg er berget dårlig med mye sprekker, noe som gjorde at det var vanskelig å lade, legger han til.

Siden det var så mange hull, var det en kompleks salve å sprenge.

- Det ensidige høye vanntrykket fra Glomma inn mot terskelen var også en utfordring. Likevel ble sprengningen en suksess, og det er takket være det gode samarbeidet mellom alle aktørene som var involvert. Alt må fungere for at et sånt oppdrag skal bi vellykket, Den største risikoen i slike typer jobber en individualister som presser gjennom egne løsninger uten å tåle at de blir utfordret av andre. Derfor har vi hele veien vært opptatt av at her skal det være høyt under taket – det er lov å stille utfordrende spørsmål, og så blir veien til etter hvert som vi går, sier Bøckman.

Berget reiste seg

Nå er altså vannveien inn mot luka åpnet.

- Når massen som ble sprengt er fjernet, kan vi åpne luka slik at det kommer vann inn til stasjonen. På grunn av dybden blir utlasting en utfordring i seg selv, sier Erling Kleiven.

Også han trekker frem samarbeidet mellom de involverte som suksessformelen for sprengningen.

- Både mellom AF Decom og AF Anlegg, men også med Norconsult og byggherre E-CO Energi har det gått veldig bra hele veien. Sprengstoffleverandøren Orica var til stede under selve sprengningen for å se at alt ble gjort i henhold til instruksen. Mange mennesker med ulik ekspertise har jobbet sammen for å sikre at sprengningen ble vellykket, sier han.

- Det var stas å se at berget reiste seg og at flodbølgen gikk utover Glomma. Sprengningen gikk helt etter planene, sier Kleiven.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS