Det er mye press på denne gjengen nå. Fra venstre: Michael Jensen, Martin Gulliksen, Erik Kolsrud, Jørgen Thorvaldsen, Sven Mellby og Cisek Witold.
Det er mye press på denne gjengen nå. Fra venstre: Michael Jensen, Martin Gulliksen, Erik Kolsrud, Jørgen Thorvaldsen, Sven Mellby og Cisek Witold.

Het vår etter kald vinter

Da våren kom for noen uker siden, var det ingen tid å kaste bort for de ansatte i Kolsrud Anleggsgartner på Dilling. Sesongåpningen ble ekstra tøff i år.

På grunn av at vinteren kom ekstra tidlig i fjor og holdt seg lenge, er det mange anleggsgartnere som ikke rakk å bli ferdig med alle oppdragene sist høst. Kolsrud Anleggsgartner i Østfold er intet unntak.

- April og mai er pressmåneder, men i år er det ekstra tøft med etterslep på én måned på grunn av den tidlige vinteren, sier daglig leder Jørgen Thorvaldsen.

Å være anleggsgartner i Norge byr på mange utfordringer. Sesongen er kort og ofte uforutsigbar. Dette betyr videre at man ofte har for få ansatte i sommerhalvåret og for mange i vinterhalvåret. Sammensetningen av maskinparken er selvfølgelig også viktig, for å få best mulig utnyttelse av maskinene uten å måtte "ha alt selv".

Fire hovedmaskiner

De ansatte i Kolsrud Anleggsgarner jobber i to produksjonsteam, samt ett vedlikeholdsteam. Til produksjonsteamene har selskapet en 3,5 tonns Bobcat-graver, en Bobcat 753 kompaktlaster, en tre tonns Kramer hjullaster og en 5,5 tonns Yanmar gravemaskin. I tillegg har selskapet utstyr for beskjæring, komprimering og klipping, samt to lastebiler - Mercedes-Benz Axor og Mitsubishi Canter.

- Jeg føler vi er bra dekket med maskinene vi har. Kanskje kunne vi hatt én kompaktlaster til og noe mer planeringsutstyr, sier Thorvaldsen og beskriver maskinene de har til rådighet slik:

- Noen mener vi burde hatt en 8 tonns graver også, men vi får gjort det meste med Yanmar-maskinen på 5,5 tonn. Vi leier inn en større maskin om vi skal flytte store masser.

- Tidligere var presset på gravemaskinen en skikkelig flaskehals. Da vi fikk Bobcat-graveren, lettet det trykket.

- Kramer-lasteren bruker vi til lasting og lossing. Den kan også benyttes for å håndtere paller. Maskinen flyttes ofte mellom anleggene. Den kommer fint frem.

- Bobcat-kompaktlasteren er effektiv og overlegen på små og komprimerte anlegg, sier Thorvaldsen.

Alle maskinene serves av HH Maskin som ligger i Moss. Maskinimportøren har Yanmar og Kramer, men flere ansatte har erfaring fra Bobcat og kan dermed utføre service på de to øvrige maskinene også. En lokal maskinleverandør er viktig for Kolsrud Anleggsgartner som kun holder seg i området rundt Moss. Denne nærheten bidrar til kortere servicetid og bedre utnyttelse av maskinene.

Tøffe vintre

Det er ikke bare kulda som gjør vinteren tøff for Kolsrud Anleggsgartner. Thorvaldsen prøver etter beste evne å flytte en del oppdrag som kan utføres vinterstid, til perioden fra november til april. Det vil aldri bli like mye å gjøre om vinteren som om sommeren i denne bransjen. Derfor er det umulig å holde samtlige 10 ansatte i drift året rundt.

- Skulle alle hatt fire ukers sammenhengende ferie om sommeren, kunne vi pakket sammen. Vi er dessverre nødt til å permittere noen om vinteren, sier Thorvaldsen.

Sist vinter ble tre permittert, men én av disse tok Thorvaldsen inn igjen da NAV strammet inn på dagpengeordningen.

PS: Kolsrud Anleggsgartner ble grunnlagt i 1989 og er eid av Erik Kolsrud. Sjefen sjøl jobber ute på anleggene, mens "butikken" på kontoret styres av Thorvaldsen.

 

Forsiden nå