Rosendal Maskin har tradisjon for å ha størst stand under Svingen-treffet, og i år var det liten tvil om hvem som var ”Konger på haugen” i Østfold. Paul Håkon Endresen med Doosan-graveren DX 300LC.
Rosendal Maskin har tradisjon for å ha størst stand under Svingen-treffet, og i år var det liten tvil om hvem som var ”Konger på haugen” i Østfold. Paul Håkon Endresen med Doosan-graveren DX 300LC.

Hjemmeseier i Svingen

Det årlige anleggstreffet i Svingen utenfor Halden ble i år dominert av de lokale innslagene. 

Svingen-treffet, som gikk av stabelen 4. og 5. september, ble i år arrangert for 18. gang. Av årets utgave å dømme kan det se ut til at det spøker for fortsettelsen, i alle fall som et større anleggstreff med mulighet til å teste ut maskiner fra de fleste større norske forhandlerne.

De "store" maskinforhandlerne, som Volvo Maskin, Pon Equipment og Hesselberg Maskin, hoppet av Svingen i år. Legg til at Hitachi ble representert via utleieselskapet UCO istedenfor Nanset Standard, og man kan bli ledet til å tro at det tradisjonelle anleggsteffet ved Halden er i ferd med å miste oppslutning blant maskinforhandlerne.

Faller de store ifra, faller samtidig mye av publikumsgrunnlaget vekk. Det skal sies at søndagen tradisjonelt er den dagen med størst publikumsoppslutning, men under vårt korte besøk på lørdagsettermiddagen var det langt ifra trangt om plassen. De som ivrer for å flytte MEF-treffet lenger nordover i fylket, nærmere Akershus og Oslo, vil nok ha fått "vann på mølla" etter årets utgave.

I tillegg til noen velkjente treff-gjengangere som Hymax, Wirtgen og UCO, var det de lokale innslagene som gjorde seg mest gjeldende.

H&H Maskin har sett på treffet som en selvskreven begivenhet hvert år siden oppstarten i 2005, men importøren teller nå på knappene, forteller Tom Erik Huuse.

- Det var mindre "trøkk" her i år enn det pleier å være, selv i forhold til fjoråret med regnvær og finanskrise. Vi må nok vurdere ved neste korsvei om det blir aktuelt å være med neste år, innrømmer Huuse.

Han legger ikke skjul på at mossefirmaet er blant dem som ivrer for å legge treffet nordover i fylket.

- Hadde man for eksempel lagt treffet til Skolt Pukkverk i Moss tror jeg man ville truffet et større publikum og trukket flere fra Akershus, Vestfold og nærliggende fylker. Sånn som det er nå, er det mange gjengangere på treffet og de fleste hadde nok blitt med om det hadde blitt flyttet, sier han.

Å la treffet gå annethvert år for å få mer "trøkk" er også en mulighet.

- At mange av de større forhandlerne har trukket seg er nok på mange måter en "protest" mot at det er såpass mange maskinutstillinger i Norge, sier Huuse.

Norgespremiere

Om ikke annet kunne Svingen-treffet skilte med en Norgespremiere. H&H Maskin viste Yanmar-graveren SV 100-1 som blant annet har 40% økt hytteplass sammenlignet med utgående modell, SV 100. Maskinen veier9625 kg, nesten400 kgmer enn forgjengeren, noe som gir økt kapasitet og økt stabilitet. Maskinen er mer drivstoffgjerrig enn forgjengeren, mellom 20% og 26% avhengig av kjøremodus (klassisk eller Eco), samtidig som produktiviteten økes med 7% til 14%. Verdt å nevne er det også at støynivået er redusert, fra 78 dB(A) til 74 dB(A).   

Konger på haugen

Rosendal Maskin har hatt tradisjon for å ha den største standen på maskinmønstringen i Østfold, og Askim-bedriften skuffet heller ikke i år. På demolisten sto et variert utvalg av maskiner fra JCB og Doosans produktspekter. Deriblant maskinnyhetene som ble presentert på Bauma i april, som blant annet JCB-graveren 8085 og kompaktlasteren Bobcat S60.

Forsiden nå