Mange har arbeidet i mange uker for å få i stand utstillingen «Tida og vegen». Dette bildet er fra midten av april.
Mange har arbeidet i mange uker for å få i stand utstillingen «Tida og vegen». Dette bildet er fra midten av april.

Hvordan har norske veier forandret seg?

I anledning Statens vegvesens 150 års jubileum åpner samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen Norsk vegmuseums nye historiske utstilling, «Tida og vegen», 4. juni.

En utstillingsprosess over to og et halvt år, og en investering på totalt 20 mill. kroner, har resultert i en ny og, ifølge veimuseet, innovativ utstilling om norsk veihistorie. Du får muligheten til å bli med på en reise gjennom veihistorien i den over 1000 m 3 store utstillingen.

Norsk vegmuseum åpnet i 1992 med en historisk utstilling produsert av utstillingsarkitekt Piotr Zamecznik. Etter 20 år i tjeneste er gamle tablåer erstattet med en ny, interaktiv basisutstilling med hele 41 projektorer og 28 skjermer.

- Nye former for formidlingsteknikk og dramaturgiske grep gjør den historiske konteksten tilgjengelig og interessant også for morgendagens publikum, sier museumsdirektør Geir Atle Stormbringer.

Det er likevel lagt stor vekt på å vise frem genuine museumsgjenstander. Du kan se nærmere 100 gjenstander i utstillingen, alt fra små glassperler fra vikingtid til en massiv Brøyt gravemaskin på 12 tonn. 

- Det er viktig for oss at utstillingen framstår som en ekte museumsutstilling og ikke et vitensenter, sier Stormbringer. 

- Vi tilbyr både interaktivitet og teknologi, men de opprinnelige gjenstandene er fortsatt viktige for ethvert museum.

Utstillingen er resultatet av et samarbeid mellom museets fagmiljø og de danske utstillingsarkitektene i Kvorning design & kommunikation. Kvorning har lang erfaring fra denne typen utstillingsproduksjon, og har gjennomført lignende oppdrag i mer enn 40 land.

- «Tida og vegen» er blitt en unik fortelling, sier Stormbringer.

Forsiden nå