Målet for Jan Inge Gjermundshaug er at alle veteranobjektene skal være kjørbare innen overskuelig fremtid. Denne 47-modellen Cat D2 er kjøpt ferdigrestaurert i USA og er like brukbar som da den var ny.
Målet for Jan Inge Gjermundshaug er at alle veteranobjektene skal være kjørbare innen overskuelig fremtid. Denne 47-modellen Cat D2 er kjøpt ferdigrestaurert i USA og er like brukbar som da den var ny.

Hyundais graverløft

Da finanskrisen slo til hadde Hyundai den første modellen i 9-serien klar, men valgte å stoppe introduksjonen. Den kom derimot på Bauma med full tyngde og med lansering av hele 13 nye gravemaskinmodeller.

Daglig leder Knut Tangen, Hymax AS i Brumunddal, var på plass i München og gledet seg over det han betegner som en genistrek fra Hyundai.

Fenomenal start

- For oss er det fenomenalt å få en flunkende ny gravemaskinserie som teknisk sett ligger i tet, eller er helt på høyde med de andre i markedet. Hyundais nye gravere kommer med oppgradert hytte, og de har fått en rekke andre tekniske forbedringer. Jeg er imponert over det tempoet Hyundais utviklingsteam har vist, sier Tangen.

Spesielt glad er han for å få første Hyundai med korthekk. Det er 15-tonneren Hyundai R145CRD-9 som blir den første av flere korthekkmaskiner.

I München var også nyansatte Anders Håland som skal dekke Rogaland og Agder-fylkene for Hymax, og i tillegg til Hyundai vil han også selge Venieri, Kubota og utstyrsproduktene. Som tidligere gravemaskinkjører er han begeistret for testen bak spakene på den nye korthekkmaskinen. - Denne kan bli en storslager, mener han.

Kom ut med pluss

I likhet med bransjen forøvrig var 2009 langt fra noe gullår. Hymax omsatte for 110 mill. kroner, en nedgang på 33% fra 2008, men selskapet leverte plussresultat på 3,1 mill. kroner.

- Målsettingen var å holde salgs- og serviceapparatet inntakt uten å forverre vår finansielle situasjon, slik at vi har fullt mannskap når det igjen snur. Det har vi klart, og nå opplever vi at kundene har arbeid selv om de fortsatt er forsiktig med investeringene. Trolig vil vi i år komme ut på 2005-nivå. At det en periode så svart ut, er ikke til å unnslå. Jeg glemmer ikke uke 41 i 2008 hvor gårdplassen sto full av nye maskiner, bankkrakket kom og jeg lovet meg selv aldri å kjøpe maskiner til lager igjen, sier Tangen.

Forsiden nå