Thom-Erik Pape, daglig leder, Xela Norge.

Innbruddssikre vegger

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Innbruddssikre vegger skal beskytte Norges mest omfattende kunstsamlinger

Bak Vestbanen i Oslo reiser det nye Nasjonalmuseet seg. For å sikre Norges mest omfattende kunstsamlinger, blir det nå montert nesten 25.000 m² innbruddsikre veggløsninger.

Adskillige heisekraner er i full sving på byggetomten til det nye Nasjonalmuseet. Her jobbes det på høygir for å få oppført en bygning som lever opp til prosjektets høye krav til kvalitet, bærekraft og ikke minst sikkerhet. For med hele 6000 kunstverk som skal være i den faste samlingsutstillingen, i tillegg til midlertidige kunstutstiller, er innbruddssikkerhet essensielt.  

Dokumenterte innbruddsikre løsninger

Thom-Erik Pape er daglig leder hos Xella Norge som har levert 30.000 m² veggsystem, fordelt på Silka, Ytong og Multipor med puss-systemer, til Nasjonalmuseet. Han legger ikke skjul på at dette er et prestisjeoppdrag for produsenten:

- Det nye Nasjonalmuseet blir det største kulturbygget i Europa, så dette er en stor og ærefull oppgave for oss. I et helt år har vi kjørt i snitt to lastebiler daglig fra fabrikken i Tyskland til Oslo. På det meste har vi hatt 6 biler på én dag. Når mai-måned 2018 er omme, er hovedvolumet ferdiglevert.

Til Nasjonalmuseet leverer de blant annet solide vegger av kalksandstein. Disse er særlig testet med tanke på innbrudd, og kan brukes til både store og små byggeprosjekter, forteller Pape:

- Vi leverer nesten 25.000 m² Silka veggsystem, hovedsakelig i modellen Silka XL, til Nasjonalmuseet. Disse materialene er klassifisert som RC 3 eller RC 5 i henhold til gjeldende standard for innbruddsikkerhet EN 1627-1630. Det betyr at materialene kan holde stand i henholdsvis 5 og 15 minutter i en manuell innbruddstest med verktøy. Dermed minimeres risikoen for innbrudd betraktelig. Materialene kan dessuten brukes til både store og mindre byggeprosjekter, alt fra museer og kontorer til privatboliger.

Effektiviserer arbeidsprosessen med heisekraner

Men med Silka veggsystem følger det også en viss vekt. Derfor utleier Xella Norge sju minikraner for å lette monteringsarbeidet til Nasjonalmuseet.

I tillegg til Silka veggsystem, leverer Xella Norge ca. 4000 m² Multipor, og 500 m² Ytong i forskjellige størrelser. Disse løsningene skal sikre et behagelig og sunt inneklima.

- Alle våre løsninger er økologisk gjennomtenkt fra start. Grunnstoffene består av helt naturlige råstoffer, nemlig kalk, sand og vann. Løsningene oppfyller miljødeklarasjonen basert på den internasjonale standarden ISO 14025, og bidrar til å innfri de høye energikravene i prosjektet. Det er nå god fremdrift på monteringen av våre løsninger, og vi gleder oss til å se resultatet, sier Pape.

Nasjonalmuseet skal stå ferdig i 2019, og åpner opp for publikum i 2020.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS