Wiggo Rønningen liker seg aller best i førerhytta på gravemaskinen.
Wiggo Rønningen liker seg aller best i førerhytta på gravemaskinen.

"Jeg hører heme i førerhytta"

- Nå slipper jeg å administrere. Jeg hører heme i førerhytta. Jeg skal grava, jeg.

Wiggo Rønningen fra Osen i Østerdalen er bare et stort smil, selv om gradestokken i Rena leir viser mange blå. Men i førerhytta på Hitachi-graveren er det godt og varmt. Og det er nettopp her inne Rønningen (51) liker seg aller best.

Standplass for panservogner

Rønningen og tre ansatte i Wiggo Rønningen Maskin AS sitter i hver sin Hitachi-graver og lager skytestandplass for Rena leirs langtskytende panservogner. Blinken de tunge "beltekanonene" skal skyte på, ligger ca. 30 kmunna. Standplassen er en ca. 600 mlang rundløype hvor de voksne panservognene skal rette sine kanonløp fra. I juli skal standplassen, 3 kmmed skogsbilvei samt noen bruer være ferdigbygd. I alt har firmaet flyttet på ca. 3000 m 3 løsmasser og knust ca. 5000 m 3 fjell.

Bak spakene

Wiggo Rønningen har vært maskinentreprenør siden 1983, og firmaet har idag 15 ansatte. Siden firmaets første oppdrag for snart 30 år siden, har Rønningen sittet bak spakene i dobbelt forstand. Men ifjor høst ble Morten Storholm ansatt som anleggsleder med administrativt ansvar. Siden da har den kjøreglade entreprenøren kunnet konsentrere seg utelukkende om spakene han liker best, nemlig de inne i førerhytta på gravemaskinen(e).

Bare Hitachi-gravere

De fire Hitachi-graverne som svinger sine lange, oransje halser i furuskogen inne på det store øvingsområdet i Rena leir, er tre ZX210LC-3 (22 tonn) og en ZX160LC-3 (17 tonn). En frossen Hitachi ZW220 (18 tonn) hjullaster og en Bell B25D-dumper (lastekapasitet 25 tonn) er også med på jobben til ca. 1 mill. kroner som Rønningen utfører for Forsvarsbygg.

Hitachi er det dominerende merket i maskinparken til Rønningen. Han har ni Hitachi-gravere fra 2,5-22 tonn, samt den nevnte hjullasteren. Nasta AS har også levert de to Bell-dumperne firmaet har.

- Kjerringa likte så godt fargen på Hitachi'ne, så da ble det sånn, ler Rønningen som iler til med en tilleggskommentar.

- Det er ikke noe tull med Hitachi'ne, og det er minimalt med stopp, sier Rønningen som har nok å gjøre.

Stort tomtefelt

Den kjøreglade østerdølen har hatt tid til andre sysler enn "bare" å kjøre gravemaskin og administrere firmaet (frem til ifjor høst).

Firmaet som også driver med knusing (Metso- og Keestrack-verk), begynte i 2005 opparbeidelsen av Furutangen hytteområde i Nord-Osen. Nå er over 300 hytter bygd. Rønningen har også bygd fire omsorgsboliger som leies ut til eldre i hjemkommunen. Han sitter også med 25 prosent eierandel i Rena Byggsystem AS og 50 prosent i bygget til Joker-butikken i Nord-Osen.

Men aller best liker han altså å kjøre gravemaskin.

Forsiden nå