Kabelbanevinsj til traktor

Kabelbanevinsj til traktor

Tajfun MOZ 300 er lett å flytte og er utstyrt med en hovedkabel som kan strekkes inntil 300 meter.

Den skal kunne dekke et område på 40 mål, fordi tømmerdriften kan foregå i alle retninger med den slovenskproduserte vinsjen.

Nyheten MOZ 300 er liten i forhold til mange andre kabelbanevinsjer som er beltegående eller montert på lastebiler. Dermed ødelegger den underlaget mindre enn mange andre. Effektbehovet på 82 hk gjør at traktoren som driver også kan være nokså liten.

-Den er mye raskere å rigge opp og ned enn gjennomsnittet av kabelbanevinsjer, sier Asgeir Ulland i Fåvang Maskin, som er norsk importør.

Tårnet løftes med en sylinder opp til seks meters høyde. En forankringsklo under maskinen sørger for ekstra godt fest mot underlaget når hjulene justeres før vinsjingen starter. Den forankres på samme måte som andre kabelbaner, men med lave punkter i forhold til de store vinsjemaskinene. Vinsjehastigheten kan varieres opptil 4 meter i sekundet.

Vinsjen har innebygget komplett hydraulikksystem med proporsjonal hydraulikk. Vinsjen har elektronisk synkronisering av inn- og uttrekkstromlene. Dersom kabelen treffer bakken, stopper den automatisk. Et Smart-Drive-system sørger for automatisk stopp på en forhåndsbestemt lengde, hastighetsbegrensning ved overoppheting og stopp ved overbelastning.

En fjernkontroll sørger for komfortable arbeidsforhold, og god sikkerhet ved at operatøren ikke trenger å stå nær wirene.

Fåvang Maskin regner med å levere 10-15 stykker i 2013 av MOZ300 og lillebroren MOZ200. Da A&T traff importøren på Agroteknikk i november ble en maskin solgt mens intervjuet pågikk.

En annen nyhet fra Tajfun er vedmaskinen RCA 600 Joy. Denne kan kappe og kløyve stokker opptil 60 cm i diameter og kubbelengde opptil 50 cm. Kløyvekraften er på 36 tonn. Stokker mates fra et stokkebord inn i maskinen for å kappes og kløyves.

Grunninnstillingene gjøres på en berøringsfølsom dataskjerm. Betjeningen skjer via en styrespak eller automatisk kjøring, dette velges også på dataskjermen.

RCA 600 kommer i tre versjoner: Innebygget dieselmotor, elektrisk drift og traktordrift.

 

Forsiden nå