Kabelkranen er satt i drift på Kvam hvor det skal avvirkes ca. 7000 m3 i svært bratt terreng.
Kabelkranen er satt i drift på Kvam hvor det skal avvirkes ca. 7000 m3 i svært bratt terreng.

Kabeldrift fra stødig MAN

S&B Skogsdrift AS i Kvam i Gudbrandsdalen er spesialister på hogst i bratt terreng. Nylig tok firmaet i bruk sin nye MAN 6x4 lastebil påmontert kabelkran fra østerrikske Konrad Forsttechnik. 7000 m 3 skal nå avvirkes i stupbratte lier på Kvam.

Det er Skogservice AS i Siljan som er importør for Konrad Forsttechnik, og dette er den første Mounty 3000 kabelkran Siljan-firmaet har levert.

Spesiallaget

Det12 mhøye kabeltårnet, "kranhuset" og kranen med kviste-/kappaggregatet er montert på en svingkrans over tandemboggien på en svartlakkert MAN TGS 26.320 6x4. Hele doningen veier ca. 26 tonn.

Kranen med 340 graders sving er helt ny og spesiallaget for norske tømmerdimensjoner. Det innebærer at kranen med7 mrekkevidde er noe kortere og lettere enn tilsvarende kraner som benyttes i brattheng lenger syd i Europa der tømmerdimensjonene er noe større.

Selvgående løpekatt

Løpekatten (Liftliner) som veier ca.1000 kgog har 3 tonns løftekapasitet, er selvgående med egen dieselmotor på 100 hk. "Katten" radiostyres både av personen som stropper på tømmeret og av operatøren som kjører kranen med kviste-/kappeaggregatet (kappediameter60 cm, både front-/bakkapp).

500 meters strekk

Kabelkranen er utstyrt med600 m22 mmkabel, og det lengste strekket S&B Skogsdrift nå holder på med, er ca.500 m. Driftslaget består av tre mann, én som feller, én som stropper på virket og operatøren av kranen med kviste-/kappeaggregatet.

S&B Skogsdrift AS tar skogsdrifter over hele landet, og firmaets største oppdragsgiver er virkeskjøperen Nordtømmer.

 

Forsiden nå