Den nye 9,8-tonns korthekkmaskinen har fått stormaskinenes sparesystem for drivstoff.
Den nye 9,8-tonns korthekkmaskinen har fått stormaskinenes sparesystem for drivstoff.

Komatsu korthekk-graver

Komatsu styrker korthekksegmentet med sin nye hjulgående gravemaskin PW98MR-8. Maskinen som veier 9,8 tonn, supplerer PW118MR-8 i 12-tonnsklassen. Med disse to MR-maskinene mener Komatsu å være alene om å ha en komplett range av hjulgående korthekkmaskiner i mellomsegmentet.

Den nye 9,8-tonneren er produsert i Komatsus fabrikk i Este i Italia hvor den japanske storprodusenten har samlet produksjonen av maskiner under 12 tonn.

Drivstofføkonomisering

Diskusjonen knyttet til moderne anleggsmaskiner, dreier seg spesielt om drivstofføkonomisering. Komatsu er lydhør for dette kravet og har blant annet kommet brukerne i møte med å utvikle og produsere flere hybride gravemaskinmodeller.

Et effektivt grep for drivstoffsparing hos Komatsu er å utstyre større gravemaskiner med "auto idling", definert som automatisk tilbakestilling av motorturtallet til tomgang allerede tre sekunder etter at maskinen ikke lenger er i arbeid. Hvert sekund med unødig høyt turtall og pådrag koster. Det samme systemet har Komatsu også montert på de nye maskinene i mellomsegmentet.

Den nye 9,8-tonneren

Komatsu PW98MR-8 drives av en ecot3-motor som tilfredsstiller EU steg lllA-kravene til utslipp. Motoren utvikler 50,7 kW (68,9 hk) v/1950 o/min.

Maskinen har fem arbeidsprogram som stilles inn etter hvilket arbeid den skal utføre, og med tanke på drivstoffeffektivisering. Lukket senter for hydraulikken (CLSS) styrer og koordinerer oljemengden som trengs til jobben, og etter mer enn tre sekunder uten gasspådrag tilbakestilles motoren til tomgang.

Den hjulgående korthekkmaskinen er bygd med tanke på trange arbeidsforhold i byer, men også for veivedlikehold. Med skyvedører i den rommelige hytta bruker føreren liten plass for å stige inn/ut. Førersetet har et dobbelt slidesystem og er enkel å stille til riktig posisjon. Spakene på armlenene har høyt grep og gir små og presise utslag. Automatisk airconditioning holder temperaturen konstant på ønsket nivå, og stor takåpning og gode speil gir operatøren god sikt alle veier. Hjernen i maskinen med nøkkelinstrukser og rapporter er samlet i en enhet, og informasjonen gjengis i en 7" monitor.

Mobilitet og innstilling

For å bedre maskinens smidighet og mobilitet mellom flere jobbområder har den fått tre standardinnstillinger:

-2-hjulstyring når den går på vei.
-4-hjulstyring for å redusere svingradiusen og bedre mobiliteten på trange områder.
-"Hundegang" når maskinen benyttes i sluttfinish på en jobb.

Riktig valg er den beste garanti for at føreren bruker maskinen rett i den enkelte jobb.

Videre har maskinen siste versjon av KOMTRAX trådløse system som opereres over internett, og gir og mottar informasjoner om maskinens status inkludert arbeidet.

Graveaggregatet kan utstyres med to stikkelengder, og maks. gravedybde er 4305 mm. Maskinbredden er 2350 mm.

Salgssjef Widar Lilleng hos importør Hesselberg Maskin opplyser at maskinen er klar for det norske markedet, og kan skaffes ved bestilling av kunde. Ingen av korthekkmaskinene i mellomklassen vil bli lagerført.

Forsiden nå