Maskinfører Thomas Hjortland i gang med lastingen på Anda fergekai. Ca. 250.000 m3 stein skal kjøres vekk.
Maskinfører Thomas Hjortland i gang med lastingen på Anda fergekai. Ca. 250.000 m3 stein skal kjøres vekk.

Kongerikets største Hyundai-graver i drift

Hymax AS har levert sin største Hyundai-graver noensinne, 54-tonneren R520-9. Det er Fosse Maskin & Transport AS i Sogn og Fjordane som har handlet kjempen. Den er nå i gang med steinlasting på Anda fergekai i Sandane.

Der har den storvokste Hyundai-maskinen nylig gitt seg i kast med lasting av ca. 250.000 m 3 stein. Fosse-entreprenøren fra Vik i Sogn begynte på jobben i mars som underentreprenør for Mesta, og vil være ferdig med sin del av jobben neste sommer. I underentreprisen inngår også graving av grøfter. På kaijobben i Anda har den nye Hyundai-graveren selskap av 2 gravemaskiner, 2-3 dumpere/lastebiler og 7-8 ansatte fra Fosse-staben som totalt teller 17 medarbeidere.

Hyundai nummer to

Fosse Maskin & Transports nye 54-tonner blir den største av firmaets ni gravemaskiner - og den andre Hyundai-graveren. Firmaet kjøpte i 2008 37-tonneren Hyundai R360-7A, og den er firmaet svært fornøyd med. I Fosses maskinpark inngår også en hjullaster, fire Moxy-dumpere, en dozer, to borerigger og seks lastebiler.

Fokus på førermiljø

Hyundais nye 9-serie gravemaskiner som ble lansert på Bauma i fjor vår, har et rundere og smekrere design enn modellene i den utgående 7-serien. Førerkomforten er også forbedret, og i 54-tonnerens rommelige og kraftige førerhytte er det god sikt rundbaute gjennom store vindusflater. Sikten bak maskinen ivaretas av ryggekameraet (standard). Frontvinduet på de tidligere på 7-seriemodellene var delt med en bred list som forringet sikten. Listen er nå bare en "tynn strek", og sikten fremover skal være ubeklagelig. 

Den rommelige førerhytta har air conditioning, førerstol med flere innstillingsmuligheter, justerbare armlener og joystick-konsoll som kan høydereguleres. Kjøle- og varmeboks inngår i standardutstyret.  

54-tonneren er levert med Hyundais overvåkningssystem Hi-mate der maskinfunksjonene registreres og lagres. Det GPS-baserte systemet forteller også hvor maskinen befinner seg til enhver tid.

Forbedret hydraulikk

Hyundai har forbedret maskinens hydraulikksystem, og motor- og hydraulikkraft (tre arbeidsmoder) kan forhåndsvelges alt etter hva slag jobb beltegraveren skal utføre. Føreren kan også programmere maskinen etter eget ønske på den nye LCD-skjermen. I det datastyrte maskinprogrammet kan også forskjellige arbeidsredskaper forhåndsprogrammeres.

De to hydraulikkpumpene gir hver 360 l/min, og 6-sylindermotoren fra Cummins har effekt på 266 kW (375 hk). 54-tonneren med justerbar beltebredde fra 3-3,54 m er utstyrt med 600 mm belteplater.

Fosse-maskinen er levert med sentralsmøring, xenonlys, beskyttelsesgitter over frontruten og beskyttelse på bomsylindrene. Klepp-skuffa på 3,2 m 3 har direktefeste på stikka som er 3,38 m lang. Med bommen på 7,06 m har Hyundai-kjempen en gravedybde på 7,59 m og tippehøyde på 7,76 m.

Forsiden nå