Glenn Asbjørn Fossum driver alene, men har både tre gravemaskiner, én lastebil og eget knuseverk. Herbst-knuseren er den nyeste maskinen hans.
Glenn Asbjørn Fossum driver alene, men har både tre gravemaskiner, én lastebil og eget knuseverk. Herbst-knuseren er den nyeste maskinen hans.

Liten entreprenør, lite knuseverk

Glenn Asbjørn Fossum i Fossum Graving og Transport på Opaker har skaffet seg et beltegående midiknuseverk som enkelt kan fraktes rundt til ulike anleggsjobber, for å knuse massene på stedet.

Herbst-knuseren på 16,3 tonn er produsert i Irland. Den er levert av Haugsgjelten Maskin AS i Vikhammer i Trøndelag. Maskinen veier 16,3 tonn. Den er kun fem meter lang uten transportbånd (10,6 m med), 2,0 meter bred, 2,97 meter høy og har hydrauliske støttebein.

Opaker-entreprenøren opparbeider endel fjelltomter. Han har over tid sett behov for å knuse massene på stedet fremfor å bruke tid og ressurser på å transportere masser bort, og deretter kanskje tilbake igjen som pukk eller grus. Selv om han fikk knuseren først i februar, har han allerede rukket å teste den skikkelig.

- Jeg knuste 500 m3 hos en bonde på Opakermoen, og maskinen fungerte veldig bra, sier Fossum.

Ulike kvaliteter

Så langt har han kun benyttet knuseren i egne prosjekter, men han ser for seg et marked der han flytter maskinen til ulike anleggsplasser og knuser på bestilling. Fossum utfører blant annet endel oppgaver for Selvaag og Entreprenør 1, og utelukker ikke at knuseren hans kan være aktuell for noen av prosjektene til de nevnte entreprenørene/utbyggerne.

Fossum sier det ikke har noe for seg å sammenligne midiknuseverket med de store anleggene som ofte står i pukkverk og andre steder der det knuses store volum. Men det lille anlegget har sine klare fordeler til Fossums bruk.

- Man flytter det rundt på en slephenger etter tippbilen, det tar svært liten plass, og det krever lite riggekostnader sammenlignet med de store, sier han.

Sensorbasert

Fossum er godt fornøyd med kapasiteten på knuseren som har kjeftåpning på 600x400 mm. Knusing av fraksjoner 0-150 har den en kapasitet på 40-50 m3 i timen. Opaker-entreprenøren kan også knuse sprengstein til fraksjonen 0-40, men erkjenner at det går noe tregt.

Motoren er en vannkjølt Deutz-motor (Tier 3) på 72 kW (98 hk). Knuseren har beltedrevet transportør som sender massen inn i kjeften. Hastigheten på innmatingen styres automatisk og med hjelp fra sensorer. Hastigheten justeres etter størrelse og hardhet på materialet som skal knuses.

Knust masse sendes ut i haug, eller den kan transporteres videre til sorteringsverk på beltedrevne transportører. Av andre detaljer på Herbst-knuseren kan nevnes trådbasert fjernkontroll (trådløs er ekstrautstyr) og støvreduserende vannjetsystem.

Driver alene

Glenn Fossum startet selskapet i 2009 og driver alene. Han har mye utstyr til å være énmannsbedrift. Nærmere bestemt tre gravemaskiner (Volvo EC55, EC140C og EW140B), Herbst-knuseren og en Mercedes-Benz 814-lastebil. I tillegg har svigerinnen, Jeanett Hansen, en Mercedes-Benz Actros 2654 tippbil som han leier både til å kjøre masser, og til transport av maskiner.

- Det fungerer bra å holde på alene. Jeg har hatt ansatte uten at det fungerte spesielt godt. Når jeg har behov for hjelp, leier jeg inn arbeidskraft, sier Opaker-entreprenøren.

Forsiden nå