Siste MaskinExpo som gikk av stabelen på Bakarby Flygfält trakk 578 utstillere under dagene 19.-21. mai.
Siste MaskinExpo som gikk av stabelen på Bakarby Flygfält trakk 578 utstillere under dagene 19.-21. mai.

MaskinExpo til Sigtuna

Nordens største årlige maskinmesse, MaskinExpo, har gjort sitt i Barkarby. I 2012 kan arrangøren lokke med større boltreplass og enda mer sentral beliggenhet.

Neste år, og i årene fremover, går messen av stabelen i Sigtuna kommune 11 minutters kjøring fra Arlanda og 39 minutter fra Stockholm sentrum.

Da det ble klart at det skulle bygges leiligheter på den nedlagte flystripa i Barkarby måtte messearrangøren på jakt etter nye arealer. Og istedenfor å leie, vil arrangøren eie sine nye arealer. Valget falt på en golfbane på63 hektari Sigtuna.

Fineste i Nord-Europa

Markedssjef Carina Tegelberg i MaskinExpo er begeistret for de nye mulighetene.

- Vi kommer til et fint friluftsområde med fantastiske flater. Istedenfor rundt40 hektarfår vi63 hektarå boltre oss på. Jeg våger påstanden at vi kommer til å få Nord-Europas fineste messeområde, sier Tegelberg.

Fortsatt hvert år

Det nye messeområdet vil få navnet STOXA, Stockholm Outdor Exhibition Area. Presse og utstillere blir invitert til visning av de nye arealene i september.

Årets MaskinExpo trakk 578 utstillere. Sprekker 600-grensen i jubileumsåret neste år? I dagene 24.-26. mai går neste MaskinExpo av stabelen, forøvrig den 30. i rekken. Messen er blitt arrangert årlig, og det blir det ingen endringer på, bekrefter Tegelberg. En del utstillere har uttrykt ønske om å arrangere MaskinExpo annethvert år.

Stor i kjeften og verdenspremiere

Fredheim Maskin viste 10 maskiner i Stockholm. For første gang på messe kunne Skiptvet-bedriften vise frem en komplett knuselinje med både kjeftknuser, konknuser og slagknuser, samt sorteringsverk.

Størst nyhetsinteresse har trolig den nye Keestrack-kjeftknuseren Giove, som er en oppgradering av Apollo Plus-modellen. Knuseren har ny design, større motor og større og mer robust matekasse. Inntaket er på 110 x75 cm, og knuseren har en "matchvekt" på drøyt 50 tonn.

Messen i Sverige bød også på en aldri så liten verdenspremiere med Gallion. Dette er den første konknuseren Keestrack har produsert. Maskinen var faktisk så fersk at den ikke engang var utstyrt med modellnavn første dagen på messen.

- Konknuseren skal nå gjennom en testperiode hos kunder i Østfold de neste seks månedene, forteller Per Fredheim.

Det var tredje gang Fredheim Maskin deltok på MaskinExpo, og messen er blitt et viktig satsningsområde.

- Det er fortsatt Norge som er hjemmemarkedet og som har høyeste prioritet, men det svenske markedet vil bli veldig viktig fremover. På sikt blir det nok også større enn det norske, sier Per Fredheim. Bedriften solgte ifjor 67 maskiner og hadde en omsetning på 110 millioner kroner. Ca. 35% av omsetningen stammet fra Sverige.

- Vi regner med at prosentandelen vil øke i år, kanskje til 40-50%, sier Fredheim.

Bygger seg opp i Sverige

I oktober 2009 overtok Hesselberg Maskin AS det svenske Komatsu-agenturet. Jobben med å kapre markedsandeler er i full gang.

- Det var en fordel å komme inn i det svenske markedet under finanskrisen. Da kunne vi bygge sten på sten og sikre kvalitet i det vi gjør, sier Arne Sandum i Hesselberg Maskin.

Han gleder seg over at også det svenske markedet er i bedring.

- Vi har tjent penger i Sverige fra dag én, men det er selvsagt ekstra gledelig å registrere at totalmarkedet er voksende. Selv om ikke vi har med noen rykende ferske produktnyheter, er det viktig å vise seg frem og vise hvem vi er, sier han. Blant de største trekkplastrene på standen på 625 m 2 var hjulgravermodellen Komatsu PW 148 og beltegraveren Komatsu PC 228. Begge modellene ble lansert ifjor. 

Sandum innrømmer at Sverige er et spennende marked, men at det også er anleggskulturelle forskjeller mellom de to landene.

- På gravemaskinsiden er det kanskje 20% hjulmaskiner i Norge, mens antallet i Sverige er mye høyere. Der selges det omtrent like mange maskiner på hjul som på belter, påpeker han.

Forsiden nå