Ole Marius Rosendal (t.v.) og Paul Håkon Endresen takker GPS-teknologien for at tjuvgodset kom til rette.
Ole Marius Rosendal (t.v.) og Paul Håkon Endresen takker GPS-teknologien for at tjuvgodset kom til rette.

Maskintyver rundlurt av GPS

Et grovt maskintyveri fikk en lykkelig slutt for både maskinleverandør og transportselskap, alt takket være GPS-teknologi.

I midten av desember var tyver på ferde hos Rosendal Gruppen i Askim. I et nattraid forsynte tyvene seg med maskiner og utstyr til en verdi av 2,1 millioner kroner. De fikk med seg fire Bobcat, en JCB kompaktlaster, to slaghammere, en klype og en snøfres. Det tyvene ikke visste var at minst en av maskinene hadde en GPS-sender montert.

Sporet maskinene

Rosendal Maskin sporet opp maskinene på E6 på svensk side. En telefonsamtale til svensk politi medførte rask reaksjon. Med tre politibiler og politihelikopter involvert ble lastebilen med tjuvgodset som forøvrig ble stjålet i Vestby tidligere på kvelden, stoppet på E6 ved Varberg i nærheten av Falkenberg i Sør-Sverige.

Dermed kunne både tjuvgodset og lastebilen leveres i god stand tilbake til sine rettsmessige eiere. Lastebilen med kapell tilhørte transportselskapet Avab Cac AS, Oslo, spesialist på transport av lyd-, lys- og sceneutstyr.

Imponert

Daglig leder Ole Marius Rosendal i Rosendal Maskin roser svensk politi.

- Jeg er meget imponert over reaksjonen og innsatsen til svensk politi og selvfølgelig glad for at maskinene ble reddet og kom tilbake. Det var kjempebra for oss at de rykket ut så raskt som de gjorde. Vi har spart mye på dette. Flere av maskinene var solgt til kunder som ventet på dem, uttalte Ole Marius Rosendal til NRK Østfold.

Kun den polske sjåføren ble tatt, men ut fra kameraovervåkningsbildene til Rosendal Gruppen skal det ha vært minst to medsammensvorne.

De ville trolig hatt lite utbytte av tjuvgodset, blant annet fordi Bobcat'ene leveres nøkkelfrie og må startes med PIN-kode, forklarer Paul Håkon Endresen i Doosan Bobcat AS.

 

Forsiden nå