Würth er en stor leverandør av bilinnredninger med tilhørende utstyr. På bildet Arve Hegelstad Kristiansen (t.v.) og Steffen Tangsrud.
Würth er en stor leverandør av bilinnredninger med tilhørende utstyr. På bildet Arve Hegelstad Kristiansen (t.v.) og Steffen Tangsrud.

Mest smått, men noe nyttig

Tittelen henspeiler på Automessen 2012 som gikk av stabelen på Lillestrøm tidlig i februar. Det meste var sterkt personbilrelatert, men noen stands hadde produkter som også er av interesse for nyttekjøretøybransjen.

Det er kanskje ikke så merkelig at det er slik. Det er relativt stor avstand mellom personbil- og nyttekjøretøybransjen, også på verksted- og utstyrssiden som hadde hovedfokus på Automessen.

Kjølebiler

Vi har truffet på kjøleinnsatsene til varevogner på utstillinger i utlandet, men ikke her hjemme før nå. To utstillere viste slikt utstyr. En av dem er Eberspächer som har kjøle- og frysebokser med innvendig volum fra 22 til915 liter. De tre største modellene (915, 785 og750 liter) er såkalt lasteromstilpasset og egner seg godt for mellomstore varebiler. For små varebiler leveres det bokser som rommer 330 og140 liter. I tillegg finnes det et bredt utvalg portable modeller. Det er utførelser for kjøl, frys og oppvarming.

Typiske bruksområder for kjøleinnsatsene er transport av catering-produkter og legemidler. Innsatsene kan lett flyttes fra bil til bil ved utskifting av kjøretøy uten at det trengs tekniske inngrep i bilen.

Også Waeco viste en kjøleinnsats. Selskapet har tatt frem en boks på850 litertilpasset mindre varebiler av typen Ford Transit Connect, Fiat Doblo, Renault Kangoo og Citroen Berlingo/Peugeot Partner. Kjøleaggregatet drives med bilens 12-Voltsanlegg under kjøring og kan kobles direkte til strømnettet når bilen står parkert.

Miniplog og spreder

Noen ganger er smått godt nok. På standen til BG nor AS fant vi slikt utstyr i form av ploger og sandspredere som kan monteres på de fleste pickup'er på det norske marked. Det er særlig vintervedlikehold på gangveier og private parkeringsplasser som er bruksområdet for dette utstyret. Plogene er elektrisk/hydraulisk operert, mens sprederne styres elektrisk fra bilens anlegg.

BG nor fører også et bredt utvalg av plantopper og annet utstyr for pickup'er, så her er det mange muligheter for den som bruker slike kjøretøy både i jobbsammenheng og privat.

Ny tungbilolje

Den store nyheten for nyttekjøretøy hos Valvoline Oil AS var faktisk ikke på den personbilbaserte Automessen, men vi fikk den godt presentert av produktsjef Per Even Arnseth. Den helt nye motoroljen har betegnelsen NextGen All Fleet og er beregnet for tyngre kjøretøy. Den er basert på 50% resirkulert olje og kommer i fat på208 literog kanne på20 liter. Oljen tilfredsstiller motorfabrikkantenes krav med god margin.

NextGen er et resultat av mange års forskning. Den brukte oljen omraffineres med samme prosesser som råolje. Dette kan gjøres fordi oljemolekylene i baseoljen ikke brytes ned, bare de forskjellige tilsetningsstoffene. NextGen er en høykvalitetsolje som i tillegg gir et positivt bidrag til miljøet. Valvoline er det første globale varemerket som tilbyr slik olje. Med tanke på at det på verdensbasis årlig brukes 39 milliarder liter motorolje, ligger det et stort potensial i å resirkulere halvparten av den sammenlignet med å behandle den som avfall.

Valvoline var verdens første varemerke innen smøreolje, og starten kan spores helt tilbake til 1866. Både den første syntetiske blandingsoljen og den første oljen for motorer med stor kjørelengde ble først utviklet hos selskapet. Valvoline Oil AS har representert Valvoline på det norske marked i mer enn 50 år.

 

 

 

Forsiden nå