På vegne av grunneierne har Ingar Jensen kjempet for en fornuftig utvinningstakt av sand og grus i Monaryggen.

Mona-grustak må stenge

Flere grustak må lukke og låse i Østfold.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

- Det er trist. Men samtidig har vi nå fått en plan som gjør det levelig for grus- og betongnæringen i en del år fremover, forteller daglig leder Ingar Jensen i Mona Betong AS til AT.no.

Avklaring

Bakgrunnen for Jensens kommentar er Eidsberg kommunestyres vedtak torsdag om utarbeidelse av en kommunedelplan for Slitu-Momarken. Formålet er å avklare framtidig bruk av sandtakene.

Ingar Jensen har kjempet for Monaryggens verdier som ligger under den nye felles kommunedelsplanen til Eidsberg og Trøgstad. Store deler av grustaket reguleres til turist- og naturvernområde.

Stort behov

Ifølge Norsk Fabrikkbetongforening og Norges geologiske undersøkelse (NGU) har det sentrale østlandsområdet de neste 50 år behov for 900 millioner tonn sand, grus og pukk som byggeråstoff til en rekke nødvendige samfunnsoppgaver.

Norsk Fabrikkbetongforening representerer følgende bedrifter i Mona-området: Lettbetong, Dyrøy, Mona Betong, Norbetong og Unicom.

Grusen i Monaryggen benyttes i dag til det aller meste av det som bygges i Østfold og Akershus, enten det er veier, bruer, tunneler, boliger, skoler eller kontorer.

Konsekvenser

Dersom grus i Monaryggen erstattes med leveranser fra andre områder, vil disse materialene måtte hentes fra forekomster lenger unna byggeplassene. Det betyr økt transport og økte CO2-utslipp.

I den forbindelse har flere grunneierne fryktet store inntektstap.

Powered by Labrador CMS