NFF-formann Jan Kristiansen så lyst på fremtiden for i sin åpningstale på Fjellsprengningskonferansen.
NFF-formann Jan Kristiansen så lyst på fremtiden for i sin åpningstale på Fjellsprengningskonferansen.

Ny tunnelrekord i 2012

NFF-formann Jan Kristiansen røpet under åpningstalen på Fjellsprengningskonferansen at det aldri har vært tatt ut så mye faste masser i Norge, som i 2012.

- Før vi ser 50 år bakover, vil jeg fokusere litt på det siste året. Tunnelstatestikken viser ny rekord. 6 millioner faste kubikk! Helt fantastisk, sa formann i NFF Jan Kristiansen da han holdt åpningstalen under Fjellsprengningskonferansen på SAS-hotellet i Oslo torsdag morgen.

Han så videre lyst også på fremtiden.

- Undertegnede har prøvd i flere sammenhenger å argumentere for at vi er en bransje med fremtid. Vi har høy aktivitet, og det ser ut som vi fortsatt vil ha det. Våre politikere legger mye av premissene for aktiviteten. Dagens rødgrønne regjering har vist vilje til å satse, opposisjonen mener det er for dårlig satsning. Det tar jeg som signaler om at vi ser fremtiden lyst i møte, sa Kristiansen.

Her ser du utviklingen av tunnelbygging i Norge siden 1973
Her ser du utviklingen av tunnelbygging i Norge siden 1973

(Artikkelen fortsetter under bildet)

50. gang

I år er det 50. gang Fjellsprengningsdagen arrangeres, noe som var et hovedtema i åpningstalen.

- Det ser ut til at hydrauliske borrigger og erfaringer rundt dette er aktuelt, sa Kristiansen da han viste fram programmet fra den første konferansen i 1963.

- Videre på konferansen ble bruk av ammoniumnitrat-olje under jord omtalt. Som det siste emne jeg vil nevne her er bruk av presplitt, foreleste NFF-formannen.

Fullprofilboring

Deretter trakk Kristiansen linjene til det som er aktuelt i dag, og tok opp Jernbaneverkets beslutning om å benytte seg av fullprofilboring når Follobanen skal lages.

- Jeg har selv en gang blitt sitert i GEO på hva vi kalte TBM den gang jeg var ansatt i Orica. Vi kalte det da for djevelens verk. Det var selvsagt ut fra kommersielle betraktninger av Orica som et sprengstoffselskap.  Jeg vet at Jernbaneverket helt klart har tatt en avgjørelse ut fra at dette er vurdert som det beste alternativet, men det er vel lov til å rose dem for også å bringe tilbake en metode som helt sikkert har utviklet seg mye siden Madam Felle og TBM brukt under Svartisen, sa Kristiansen.

- Det vil vel ikke være noen stor overraskelse om det kommer en eller flere utenlandske entreprenører inn, forhåpentligvis i godt samarbeid med en norsk entreprenør. Det vil gi oss muligheten til rask erfaringsoverføring, at vårt fagmiljø vil kunne videreutvikles og at vi får mange foredrag til senere Fjellsprengningskonferanser, lød håpet fra NFF-sjefen.

AT.no kommer med oppdateringer fra Fjellsprengningskonferansen utover torsdagen.

Forsiden nå