Harald Særheim er på vei ut av hytta i Brøyt X50 som Brødrene Thorkildsen AS i Farsund har kjøpt fra Steinsholt Pukkverk AS. Medeier og anleggsleder Roy Thorkildsen er imponert over den gamle demokjørerens kunnskaper og glad for meldingen om at maskinen er bra.
Harald Særheim er på vei ut av hytta i Brøyt X50 som Brødrene Thorkildsen AS i Farsund har kjøpt fra Steinsholt Pukkverk AS. Medeier og anleggsleder Roy Thorkildsen er imponert over den gamle demokjørerens kunnskaper og glad for meldingen om at maskinen er bra.

På Brøyt-safari med Harald Særheim

 «Dæven kor gamle-karen og gamle 50'n heiv på steinen! Ohh, det var verkeleg heftig.»

Det finnes fortsatt en rekke Brøyt-entusiaster i Kongeriket, og en heter Olav Wendelbo (31). Til daglig arbeider langpendler Olav W. med en O&K 400-tonner med malmlasting i bruddet i Syd-Varanger, og i fritiden restaurerer han sin nyeste Brøyt, en X45TB på hjemstedet i Lærdal. 

Og hører Wendelbo om en gammel Brøyt som har skiftet eier eller skal restaureres, er det slett ikke uvanlig at han tar seg en tur. Da blir det Brøyt-safari som er hans betegnelse på ekspedisjonen.

Les også:

Til Farsund med demokjøreren

Her om dagen fikk jeg følgende melding fra Olav W: 

"Tenkte eg ville fortelje at eg hadde med sjølvaste Harald Særheim ned til Brødrende Thorkildsen i Farsund (Vanse). Dei hadde kjøpt ein Brøyt X50 som dei tenker å bruke. Men ingen kan kjøyre denne, så eg fikk med Harald til å vise gamle kunster. Og dæven kor gamle-karen og gamle 50'n heiv på steinen! Ohh, det var verkeleg heftig.

Brøyt X50 skal i drift

- Det er omtrent et år siden vi kjøpte maskinen fra Steinsholt Pukkverk. Brøyt'n står i bruddet vårt, den skal få ny logo, settes helt i stand og skal brukes, men hittil har vi ingen som kan kjøre den. Derfor var det kjekt å få Harald Særheim på besøk. På nyåret har han lovet å komme tilbake og lære oss å håndtere 50-tonneren, sier daglig leder Knut Thorkildsen. Sammen med broren Roy eier han firmaet som totalt har 50 ansatte og Agder-fylkene som hovedmarked. Et unntak fra markedet er avtalen som nylig er gjort med Veidekke AS. Den innebærer at 15 mann og maskiner forflytter seg fra Farsund til Veidekkes parsell av E6-utbyggingen nord for Minnesund.

(Atikkelen fortsetter under bildet)

Olav Wendelbo tar seg rett som det er en Brøyt-safari, men bruker også all sin kraft i fritiden på å restaurere en Brøyt X45TB.
Olav Wendelbo tar seg rett som det er en Brøyt-safari, men bruker også all sin kraft i fritiden på å restaurere en Brøyt X45TB. Foto: Karin Skjær www.porten.no

I bruddet hvor den hederskronte X50-lastemaskinen skal gå, tar Brødrene Thorkildsen ut 100.000 tonn steinprodukter i forskjellige fraksjoner. I tillegg kommer 20-30.000 m3 sprengstein, alt for bruk i det lokale markedet.

"Maskinen er bra den"

Etter å ha imponert med sine Brøyt-ferdigheter er Harald Særheims kommentar:

- Maskinen er bra den, men trenger fullt filterskift og riktig hydraulikkolje før den settes i produksjon. Jeg lærer gjerne opp en ny fører, men det må være en som er interessert i å få vite om finessene i det gamle underverket. En fører på Brøyt må ha de riktige følelsene for maskinen.

Og Harald Særheim (68) vet hva han snakker om. Han ble ansatt hos Brøyt på Bryne 11. juni 1973. I vel fem år var han servicemekaniker og betjente Brøyt-eierne på Vestlandet. Deretter ble har demokjører med hele verden som aksjonsområde. Han var med til "the bitter end". Da Sandvik kjøpte Brøyt fulgte Særheim med over til Finland i år 2000, og der fikk han oppleve de siste produksjonene av Brøyt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hos Lindland Maskin i Lyngdal fikk Harald Særheim møte med en nyrestaurert Brøyt X50. Det viste seg å være den samme maskinen han har hatt på demovisning i USA.
Hos Lindland Maskin i Lyngdal fikk Harald Særheim møte med en nyrestaurert Brøyt X50. Det viste seg å være den samme maskinen han har hatt på demovisning i USA.

Gjensynet hos Lindland Maskin

Det hører også med til historien at Olav Wendelbo hadde lagt turen innom Lindland Maskin AS i Lyngdal, et firma som har restaurert en rekke Brøyt-modeller og har et utrolig flott museum.

Der fikk den godeste Harald Særheim nok en hyggelig opplevelse. Lindlands nyrestaurerte Brøyt X50 var nemlig den samme maskinen han hadde på demotur til USA for et par tiår siden.

Forsiden nå