På hjul med På Små Hjul

På hjul med På Små Hjul

GARDERMOEN (AT.no): På standen til På Små Hjul AS på Transportmessa finner vi Tore Rønneberg. Han stiller ut en brøkdel av alle modellbilene og -maskinene sine.

- Jeg er invitert med på messa av På Små Hjul for å vise at disse modellene ikke bare trenger å stå plassert i en hylle, sier han til AT.no.

Han har brukt fem timer å plassere ut biler, lastebiler, anleggsmaskiner og last i medbrakt landskap. Han kjøper stort sett lastebiler ferdig bygget, men får mange av dem malt og merket om.

- Jeg vil tro at 80% av bilene her er omlakkert, sier han.

Han får tilsendt logoer fra transportbedriftene han skal lage små trykk til lastebilene av. Det vanskeligste er når det er snakk om logoer med hvitt.

- Det er så og si helt umulig å få trykket det bra, sier entusiasten.

Nervøs utstiller 

Rønneberg innrømmer at han er en smule nervøs når han stiller ut modellene sine. Han vil ikke at de skal bli rørt. Bortover hele det konstruerte minilandskapet ligger skilt  med påskriften «Vennligst ikke rør modellene». Og han er alltid i området for å passe på at ingen tar på de små lastebilene og anleggsmaskinene.

- Jeg har plassert de modellene jeg er mest redd for innerst, for å si det sånn, smiler han.

De aller dyreste og sjeldneste modellene av Rønnebergs over 200 lastebiler og 100 anleggsmaskiner blir igjen hjemme når han reiser rundt på messer.

- Hver gang jeg reiser ut med modellene ryker det ett par speil eller lignende. Jeg limer det på igjen. Men verdien forsvinner på modeller som er lekt med eller reparert, sier han.

Knut Enger fra Enebakk er representert med flere biler i samlingen.
Knut Enger fra Enebakk er representert med flere biler i samlingen.

«Norske» modellbiler mest verdt

Salg og samling av lastebilmodeller er mye mer utbredt i for eksempel Nederland og Tyskland enn i Norge. Likevel er biler som er dekorert med logoer og farger fra norske transportbedrifter mest verdt.

- Modeller av norske lastebiler er ca. 50% dyrere enn de med utenlandsk dekor. Det er rett og slett fordi vi har mer penger her til lands enn europeere flest, sier samleren.

Forsiden nå