De nye husene på Svalbard bygges på peler. De skal være ferdige før jul 2018.
De nye husene på Svalbard bygges på peler. De skal være ferdige før jul 2018. (Foto: Statsbygg)

Pelene er på plass på Svalbard

Det arbeides på spreng for å få alt klart i grunnen til 30 boliger ankommer fra Trøndelag.

Men store stålrammer plassert på pælene, begynner Statsbyggs boligprosjekt for alvor å bli synlig i Longyearbyen. Og snart kommer rekkehusene sjøveien fra Steinkjer.

De nye boligene skal settes sammen av ferdige modulbygg fra Skanska Husfabrikken i Steinkjer. Modulene skipes fra kai og vil ankomme Svalbard etter en ukes seilas.

Stålrammer plasseres på pælene. Foto: Statsbygg

De første modulene er ventet den første uken i september. De skal da monteres på de store stålkonstruksjonene.

Statsbygg har mål om at 30 boliger skal stå ferdig før jul 2018. Boligene fordeles på tre rekkehus med ti boenheter hver.

- Det er et tøft tidsskjema, men vi skal få det til uten at det på noen måte går på bekostning av verken sikkerhet eller kvalitet, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i en nyhetsmelding.

Startet i sommer

Arbeidene på Svalbard startet i juni etter at prosjektet ble bevilget til sammen 220 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett.

Siden oppstarten har Statsbygg blant annet tilpasset terrenget og forberedt en voll, som skal fange opp vann som kommer rennende ovenfra. Boligene får innlagt fjernvarme.

Veien i området utvides og det skal legges rør til vann og annen infrastruktur.

- Det er viktig at dette er på plass for de respektive modulbyggene når de ankommer slik at monteringen går raskest mulig, sier Lyssand Sandberg.

Forsiden nå