Sigurd Skotte lanserte ny lastbærer fra Ponsse Norge på Hurdagene.
Sigurd Skotte lanserte ny lastbærer fra Ponsse Norge på Hurdagene.

Ponsse-elefant på Hurdagene

Ponsse hadde Norgeslansering av sin ElephantKing lastbærer på Hurdagene.

Daglig leder Sigurd Skotte i Ponsse AS forteller til AT.no at han er stolt av å kunne bruke Hurdagene, Norges ledende fagmesse for skogbruket til å presentere selskapets første leveranse av ElephantKing.

Høyere nivå

- Nyvinningen bidrar til å løfte lastbærere til et nytt nivå. Den er konstruert for meget krevende forhold og tunge lass. Massiv trekkraft på 24 tonn, en effektiv motor og en imponerende lasteevne på 20 tonn garanterer at tømmertransporten skjer effektivt både ved hogst i liene og annet terreng. En stor Konsse K100+-kran, lasteplass med et tverrareal på 6,25 m², et fleksibelt styringssystem for kjøring, kraftoverføring og kranstyring sikrer at ElephantKing er markedets mest produktive lastbærer, forteller Skotte.

Ponsse presenterte også sin Ergo 8w med åtte hjul og den nye Ponsse C44-kranen. Her forenes den hydrauliske kranens lave vekt med nøye gjennomtenkte bevegelsesbaner og brukervennlighet, forteller Sigurd Skotte.

Stor bredde

Men det var ikke bare Ponsse som presenterte sitt nyeste modellutvalg i skogsmaskinteknikk. Store skogsmaskinforhandlere som Komatsu Forest, Skogteknikk (Rottne), EcoLog og John Deere Forestry markerte seg i den virkelige skogen til duften av bålrøyk, grillkull og diesel. Skikkelig skogsarbeidermiljø, med andre ord.

John Deere presenterte sin miljøvennlige maskin, 1270 E med IT 4-motor. Dette er en dieselmaskin med doble turboer, dobbel pumpekapasitet med 390 liter p tomgang og 500 liter på arbeidsturtall. - 1270 E er også utrustet med det nyeste innen datateknologi og GPS, forteller Amund Holen i John Deere Forestry, Norge.

Skogteknikk presenterte sin Rottne H 11 hogstmaskin.

- Dette er vår første leveranse i mellomklassen. Vi har et stort håp om flere markedsandeler med denne kraftige maskinen med forholdsvis lite chassis. Den er bestilt av GM Skogsdrift på Rena, sier Ole Thomas Fladby i Skogteknikk (Rottne) til AT.no.

Nye lassbærere

Salgssjef Erik Øverbø i Komatsu Forest hadde med seg blant annet to nye lassbærere til Hurdagene, Komatsu 865 og 855 med henholdsvis 15 og 13 tonns lasskapasitet. - Bortsett fra lastekapasiteten er de nokså like. De har begge ny og mer miljøvennlig dieselmotor, forteller Øverbø.

Eco Log Norge viste styrke som skogens konge med overlegne terrengegenskaper i sine demonstrasjoner under Hurdagene. 

I år har også bioenergibransjen fått plass på arrangementet 20.-21.september på Bergermoen i Eidsvoll. Bioenergi-bransjen er i sterk vekst som leverandør til skogbruket.

Populært

Hurdagene arrangeres hvert fjerde år som en stormønstring hvor publikum får presentert bredden av maskin- og utstyrsleverandører, forskning, utdanning og utvikling innen skogsektoren på et og samme sted. Hurdagene ble første gang arrangert i 1991, og har siden utviklet seg til landets ledende fagmesse for det utøvende norske skogbruket.

Sist Hurdagene ble arrangert i 2008 var 40 utstillere på banen og om lag 2000 besøkende innom i løpet av de to dagene fagmessen varer. Det samme antallet utstillere er også påmeldt i år. En regner med at opptellingen lørdag teller minst like stor publikumsoppslutning som sist.

I morgen lørdag arrangeres også norgesmesterskapet i lassbærerkjøring for lærlinger, i regi av Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).

Forsiden nå