Mandelasletta var tettpakket under NNBA-utstllingen i Tromsø 14.- 16. juni.
Mandelasletta var tettpakket under NNBA-utstllingen i Tromsø 14.- 16. juni. (Foto: Mathias Bruvoll, Tromsø Dronefoto)

Rekordenes NNBA-messe i Tromsø

TROMSØ (AT.no): Blinkskudd. Alt stemte, og årets nordnorske bygg og anleggsmesse (NNBA) ble den største gjennom tidene.

Når godværet slår til viser Mandelasletta seg å være et ideelt messeområdet.

I dagene 14.-16. juni fant 9400 besøkende veien til utstillerplassen som har Ishavskatedralen og Tromsøbrua som spektakulær bakgrunn. Rekorden på 7000 besøkende på forrige messe ble grundig slått.

Stemningen var på topp da Ruben Jensen (t.h.), Julie M. Brodtkorb og messegeneral Herbjørn Nilssen kuttet båndet og erklærte NNBA 2019 for åpnet. Foto: Bjørn Eilert Eriksen
Himmelen ble malt i rødt, hvitt og blått i et gedigent fyrverkeri umiddelbart etter båndkuttingen. Foto: Bjørn Eilert Eriksen

Samarbeid

NNBA (Nord-Norsk Bygg og Anleggsmesse) er et fellesarrangement mellom Nordnorske Entreprenørers Service Organisasjon SA (NESO) og Maskin-entreprenørenes Forbund (MEF).

Det spesielle er at organisasjonene også har lagt stor vekt på å stimulere den yngre generasjon, ikke minst med tanke på å øke rekrutteringen til faget.

Både barnehager og elever fra ungdomsskoler var invitert til første dagen på Mandelasletta, og de satte sitt preg på arrangementet i åpningstimene.

- Vi er meget takknemlig for Sparebanken Nords oppbakking i rekrutteringsperspektiv, sier regionsjef Martin Grønnslett, MEF som sammen med prosjektleder Lars Erik Flygel gledet seg over at gjennomføringen av det 6. samarbeidsprosjektet NNBA også sprengte rekordene.

Rekordene som falt

Multimaskin AS viste prototypen på forlenget utkast på en Cerruti-fres på NNBA 2019. Fra venstre: Tonje Haugen, Jan Hestbråten og Reidulf Solberg. Foto: Bjørn Eilert Eriksen

Etter at direktør Ruben Jensen i NESO og direktør Julie M. Brodtkorb i MEF, med bistand fra messegeneral Herbjørn Nilssen, hadde kuttet båndet og foretatt den offisielle åpningen, malte et fargesprakende fyrverkeri himmelen i rødt, hvitt og blått.

Feststemningen holdt seg gjennom alle tre dagene. Mandelasletta var fylt til bristepunktet med 170 leverandører og utstillere på 280 stands. Mange hadde fått plass i Nord-Norges hittil største teltrigg med to utstillertelt i 65 og 70 meters lengde og 15 meters bredde.

Daglig leder Kristian Skjetne, Skjetne Maskin AS, stilte på NNBA 2019 med splitter ny forhandleravtale med Wacker Neuson, for Trøndelag, Nordland og deler av Troms. Foto: Bjørn Eilert Eriksen

I tur og orden ble det avviklet nordnorske mesterskap i betong-, tømrer- og maskinførerfaget. Kontrakter ble undertegnet og byens hoteller var fylt til bristepunktet.

Prosjektleder Lars Erik Flygel i NESO, Martin Grønnslett i MEF og - tradisjonen tro - messegeneral Herbjørn Nilssen, hadde all grunn til å være stolte.

Beste prosjekter

Det er også blitt tradisjon å kåre «Beste bygg i nord» og «Beste nordnorske anleggsprosjekt».

Øksnes Entreprenør tok byggprisen for Holmen Industripark, tegnet av Snøhetta, i Hadsel kommune, mens Anlegg Nord AS' prosjekt Salkobekken utenfor Alta fikk anleggsprisen. Der ble det ryddet skikkelig opp i en tidligere flaskehals.

Messenyheter, se Anlegg&Transports juniutgave.

Forsiden nå

Norges klimapolitikk: En fiasko siden 2006 – konkrete virkemidler må til

Til tross for de ulike regjeringers selvskryt i stortingsdokumenter siden 2006, er lite eller ingenting oppnådd i klimapolitikken. Målet om 40 prosent klimareduksjon i ikke-kvotepliktig sektor (Granavolden-erklæringen sier 50 prosent) i 2030 er neppe innen rekkevidde, men mye kan gjennomføres hvis tiltak og virkemidler utformes og gjennomføres konkret. Det er ikke skjedd til nå. I denne artikkelen vises forløpet fra 2006, men også gjennomførbare tiltak og virkemidler for hvordan målene kan nås med veitrafikken som eksempel.