VINKLER: Det er ikke mange andre gravemaskiner hvor stikke kan vris 360 grader som Komatsu PW 148 maskinen til Eramet kan.

Særegen graver med roterende stikke

KVINESDAL (AT.no): Eramet i Kvinesdal bruker en gravemaskin med hammer til å renske ut av ausene som settes inn i smelteovnene.

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Nå er det den andre Komatsu-hjulgraveren med rotende stikke som gjør den jobben.

Etter 30 tappinger inne i smelteverket, går de 21 tonn tunge ausene til rehabilitering. Inne i smelteverket er det tre ovner hvor det tappes 12 ganger i døgnet. Året rundt.

Det er 21 auser som sirkulerer mellom de tre smelteovnene. Før de skal inn til vedlikehold og rehabilitering, må så mye som mulig av de stivnede slagget som sitter igjen fjernes.

Den jobben har Atle Kvinlaug gjort siden 1996, og gravemaskinen han bruker skiller seg fra de fleste andre hjulgravere. Den har en roterende stikke som i tillegg har sylinderen undermontert slik at den kan peke oppover.

ORIGINALT: Løsningen med roterende stikke er en ­fabrikkløsning fra Komatsu
FORNØYD: Atle Kvinlaug kjørte den gamle maskinen i over 20 år, og nå kan Hesselberg Maskin-selger Roy Arne Jansen konstatere at den nye virker like bra.
OPTIMALT: I pigge oppover gir minst støv og best sikt.
ROTASJON: De 21 ausene er i kontinuerlig rotasjon mellom de tre smelteovnene.

Spesiell stikke

Også den forrige maskinen han brukte, var en Komatsu hjulgraver med roterende stikke. Den gikk to-tre timer hver eneste dag i 22 år i den spesielle jobben. I sommeren 2018 fikk den avløsning av en ny Komatsu PW 148 hjulmaskin.

Stikkekonstruksjonen på de to maskinene er identisk. Den spesielle stikka leveres ferdig fra Komatsus fabrikk, og det trengs ikke noen ombygginger i forhold løsningen som kan bestilles fra fabrikken.

Standard hammer

Hammeren som brukes på maskinen, er egentlig en standard hammer. Den er riktignok tilpasset litt slik at det også blåses luft ut gjennom meiselen når den går. Luftstrømmen aktiveres automatisk når hammeren går. Det gjør sikten mye bedre for Atle Kvinlaug, og den anordningen hadde de ikke på den gamle maskinen.

Før Atle Kvinlaug begynner å meisle, plasseres ausene i et stativ med en traverskran. Denne kan han rotere inne fra gravemaskinen for å få best mulig vinkel å jobbe i.

- Det beste er å meisle oppover. Det gjør at sikten blir best, sier Atle Kvinlaug.

Samtidig er ikke diameteren på ausene mer enn litt over to meter

Omfattende

Hver gang ausene skal inn til vedlikehold, er det mellom en og to timers jobb å få dem rene.

Ofte er det opp i en halv meter tykt lag med slagg som ligger i bunnen av ausene. Dette må fjernes slik at det kan støpes et nytt betonglag inne i dem, og som tåler den ekstreme varmen de utsettes for inne i smelteovnene.

Powered by Labrador CMS