Det nye fleksible skjæret fra Maviteknik i Finland, kan gjøre flere av jobbene veihøvelen vanligvis utfører.
Det nye fleksible skjæret fra Maviteknik i Finland, kan gjøre flere av jobbene veihøvelen vanligvis utfører.

Samme skjær sommer og vinter

Aurskog Høland Bygdeservice satser på et nytt finsk skjær som kan brukes til å høvle is om vinteren og grusveier sommerstid.

Veihøvler er mangelvare hos mange norske kommuner og mindre entreprenører. Tanken bak utviklingen av det nye finske Maviteknik-skjæret, er at det skal kunne utføre endel av oppgavene en veihøvel gjør. Noen fullgod erstatter blir skjæret aldri, men innkjøpsprisen er selvfølgelig langt lavere.

- Vi har testet det i vinter. Det fungerer helt rått for å ta is helt ned til asfalten, men man må gjøre jobben i to operasjoner. Først høvles isen, deretter kjøres «is og slushen» bort, sier Atle Janssen i Aurskog Høland Bygdeservice.

Fleksibelt

Han forteller videre at skjæret kan brukes som vikeplog begge veier, med mulighet for å sette på høvelskjær. Løsningen er utviklet for å være mest mulig fleksibel, og Janssen nevner blant annet fordelen med sentermontert støttehjul bak og god tyngde i skjæret. Dette gjør at høvling av grusveger blir optimalt.

Så langt har Janssen ikke levert noen av de nye finskproduserte skjærene, men han sier det er flere som er interessert og han stresser ikke.

- Vi må lage et marked for det, siden det er helt nytt. Det tar tid å gjøre skjæret kjent, men det er noe av det beste jeg har sett for montering på en traktor, eller redskapsbærer som en moderne traktor i dag er. Løsningen fungerer etter vektarmprinsippet, og beholder vekten på skjæret og traktor der den skal være, sier Janssen.

Forsiden nå