Ny organisajon og nye maskiner: Hardnor på Stord, med Helge K. Sæbø og Bjørn Eldøy (i hytta) i spissen, er klare for å selge Sany gravemaskiner i Norge
Ny organisajon og nye maskiner: Hardnor på Stord, med Helge K. Sæbø og Bjørn Eldøy (i hytta) i spissen, er klare for å selge Sany gravemaskiner i Norge

Sany-«comeback» - flere nyheter

- Sany er skikkelige maskiner som vil gjøre det bra i Norge med de rette forutsetningene. Og de er til stede denne gangen, sier daglig leder Bjørn Eldøy i Hardnor AS. Nå er den nye organisasjonen på plass etter konkursen, og neste år kommer nye minigravere fra Kina.

Det er en offensiv, men ydmyk duo som nå for alvor går ut i markedet med Sany gravemaskiner fra Kina.

Sist gang gikk det ikke så bra: Hardnor kjøpe Sany-agenturet rett før finanskrisen i 2008, og i fjor ble det for tungt for det nye selskapet.

- Vi lærte mye av konkursen. Ikke minst at det er vanskelig å bygge opp et nytt merke samtidig som man driver bruktsalg og parallellimport, sier Eldøy.

Han og kompanjongen, Helge K. Sæbø, mistet imidlertid ikke troen på Sany, og nå er Stord-selskapet Hardnor klar for en ny fase med de kinesiske gravemaskinene.

- Vi skal konsentrere oss hundre prosent om Sany, og bygge varige verdier, sier Eldøy.

Kuttet ut konsernet

Det er mye som er endret siden forrige runde.

Hardnor har nå kuttet ut det store og til dels byråkratiske mellomleddet Sany. Gigantkonsernet er blant verdens 500 største, og produserer i østlig tradisjon praktisk talt alt av maskiner, kjøretøy og installasjoner. I en slik setting er det ikke enkelt for en liten importør på Stord å bli hørt.

- Nå har vi avtale direkte med gravemaskinfabrikken, og betingelsene er vesentlig endret, sier Eldøy og ramser opp:

Bedre priser, bedre kommunikasjon, maskiner levert med «norske» spesifikasjoner samt innflytelse på utvikling.

Også på servicesiden har fabrikken stilt opp. Sany holder i dag Hardnor med delelager og permanent mekaniker fra Kina på Stord. I tillegg sender de deler med flyfrakt en gang i uken, og seks måneder i året er en engelskspråklig markedsmann fra fabrikken på plass på Stord.

Sany tar også utgiftene til tollager i Haugesund.

- Vi er veldig fornøyd med backingen vi får fra fabrikken, sier Sæbø.

Nye maskiner

Hardnor konsentrerer seg i øyeblikket om å selge 8- og 14-tonnere fra Sany. Førstnevnte er splitter ny, mens 14-tonneren er fra 2009. Neste år kommer det flere nyheter.

- Sany bytter på nyåret motorleverandør på 20-25-tonns rangen, blant annet på oppfordring fra oss. Den nye serien kommer med pålitelige Isuzu-motorer, i stedet for de tidligere Cummings-motorene som vibrerte for mye, sier Sæbø.

Går alt etter planen, stiller Hardnor med en ny 20-tonner på Hellerud neste vår.

Sanys nye minigravere rekker nok ikke utstillingen, men de blir ikke noe mindre viktige av den grunn.

- Fabrikken begynner neste år å produsere minigravere for første gang. Det ser vi frem til, sier duoen på Stord som dermed vil kunne tilby 1,6- og 3,5-tonnere.

Det går ca. 50 Sany-maskiner i Norge. Går det som planlagt for Hardnor, vil tallet være oppe i drøyt 60 før året er omme.

- Neste år er målet 20-30 maskiner, sier Eldøy.

PS!
Selv om Hardnor nå satser friskt på Sany, vil selskapet fortsette å produsere og selge hurtigkoblingen Hardlock.

Forsiden nå