På siden av dekket vil det være en pil (bildet til venstre) som viser hvilken retning dekket skal rulle, hvis du har dekk med rotasjonsbestemt mønster som på bildet til høyre.
På siden av dekket vil det være en pil (bildet til venstre) som viser hvilken retning dekket skal rulle, hvis du har dekk med rotasjonsbestemt mønster som på bildet til høyre. (Foto: Statens vegvesen)

Sett dekkene på riktig vei!

Vinteren er kommet over store deler av landet, og har du ikke satt på vinterdekk allerede er det på høy tid å gjøre det nå.

- Mange vinterdekk har en bestemt rotasjonsretning. Hvis du har slike dekk er det viktig å sette dekkene på riktig side av bilen slik at de roterer riktig vei, sier Arne Larsen Island i Statens vegvesen.

Pil og V-form

Rotasjonsretningen er markert med en pil på siden av dekket. Hvis dekket har rotasjonsretning kan du ofte se det på selve dekkmønsteret som har en slags «V-form». Da skal spissen på V-mønsteret peke i kjøreretningen.

- Dekk med rotasjonsretning er designet slik at en bestemt rotasjonsretning gir det beste veigrepet og best drenering av vann og snø ut av mønsteret, sier Island.

Det er imidlertid ikke alle dekk som har rotasjonsretning markert, så hver enkelt må sjekke hva slags dekk de har.

- Vi ser av og til at også de som får dekkene montert på dekkhotell eller verksted får dekkene montert feil vei. Så selv om du kjøper denne tjenesten er det ingen garanti for at jobben blir gjort korrekt, sier Island.

Piggdekk

Hvis du bruker piggdekk er det viktig at dekket roterer samme vei hele sin levetid. Hvis dekket sto montert på høyre side i fjor, skal det også stå på høyre side i år.

- Grunnen til det er at piggene setter seg i fartsretningen. Hvis dekket roterer andre vegen vil piggene løsne mye tidligere, sier Island.

Les mer om lover og regler for dekk

Forsiden nå