Torunn Sneis har ambisjoner om å kunne kalle seg landets beste unge lastebilsjåfør.
Torunn Sneis har ambisjoner om å kunne kalle seg landets beste unge lastebilsjåfør.

Skal ta innersvingen på gutta

Torunn (29) vil bli landets beste unge lastebilsjåfør, og hun vinner gjerne en splitter ny lastebil fra Scania i samme slengen.

Scania arrangerer denne helgen norgesfinale i sjåførkonkurransen Young European Truck Drivers. På Scanias anlegg i Bergen skal vinnerne av de sju delfinalene rundt om i landet kjempe om heder, ære og en mulighet til å delta i den internasjonale finalen i Sverige.

Deltakeren som kjører mest økonomisk og presist, har størst kunnskaper, og dermed får flest poeng i den internasjonale finalen, blir premiert med en splitter ny R-serielastebil fra Scania til en verdi av 800.000 kroner.

Og den kan vinner av delfinalen på Gardermoen, Torunn Sneis (29) fra Vinterbro, godt tenke seg, selv om hun ikke skryter uhemmet når vi spør hva det er som gjør henne til en så god sjåfør.

Torunn foran arbeidsplassen sin, den såkalte Bendit-bilen.
Torunn foran arbeidsplassen sin, den såkalte Bendit-bilen.

-  Man skal jo være litt ydmyk. Det har litt med kjøringa mi å gjøre. Jeg har kjørt på en del trange veier, der man må være overvåken på hvor man har hjørner og sånne ting, sier hun til AT.no.

Skal vinne festen

Sneis er en av sju deltakere i norgesfinalen. Hun kjører til daglig for Bama i en Scania 560, den såkalte Bendit-bilen. Den jobben begynte hun i på sin 29-årsdag i fjor, og på finaledagen fyller den blide damen 30.

- Jeg skal uansett vinne festen etterpå, smiler Sneis.

At hun er i landsfinalen er uansett imponerende, med tanke på at hun faktisk bare har kjørt semi i ett år. Før det jobbet hun med renovasjon og kjørte søppelbil i ett år.

- Jeg vel et naturtalent da, ler hun.

- På en måte har jeg vunnet i og med at jeg er den eneste jenta. Selvfølgelig er det om å gjøre å vise gutta at det er en jente som er best, sier Sneis, som dessverre ikke får den optimale oppladningen til finalen.

Får ikke trent

De to ukene før finalen har hun nemlig ikke vært på jobb, og får dermed ikke praktisert bak rattet.

Det femte gang Scania Young European Truck Driver for unge lastebilsjåfører i hele Europa. Hensikten er å finne den beste lastebilsjåføren under 35 år. I konkurransen teller det alle sjåfører uansett bør gjøre i hverdagen: å kjøre sikkert, defensivt og økonomisk, manøvrere bilen - i konkurransen en semi - samt sjekke bilen før kjøring.

Scania arrangerer konkurransen for å minne om at sjåføren er nøkkelen til lavere drivstofforbruk og mindre kjøretøyslitasje, raske og pålitelige leveranser og ikke minst sikkerhet på veien.

Norgesfinalen finner sted på Scanias anlegg i Åsane utenfor Bergen fra klokken 10 lørdag 18. august.

Den internasjonale finalen finner sted i Södertelje 7.-8. september.

- Vi arrangerer Scania Driver Competitions for å sette søkelyset på sjåføren og fremheve deres verdifulle bidrag til samfunnet. Vi ønsker å være med og heve sjåførenes status samt trekke flere unge inn i yrket", sier Leif Östling, President og CEO, Scania.

Torunn Sneis, 29 år, fra Vinterbro. Vinner av regionfinalen på Gardermoen. Kjører til daglig for Bama

Arne Harald Wintervold, 26 år, fra Tynset. Vinner av regionfinalen på Lillehammer. Kjører til daglig for Forsvaret.

Martin Stødle, 20 år, fra Sandnes. Vinner av regionfinalen på Stavanger. Kjører til daglig for Gaute Lunde Transport.

Martin Nordhaug, 25 år, fra Sørreisa. Vinner av regionfinalen i Harstad. Kjører til daglig for Nordhaug Maskin AS.

Christer Blankenberg, 27 år. fra Froland Verk. Kjører til daglig for Blankenberg Transport.

Kjetil Sveggen, 27 år, fra Kristiansund. Kjører til daglig for Waage Transport.

Den sjuende finalisten, fra regionfinalen i Bergen, kåres 16. august.

 

Forsiden nå