Skanska må si opp på grunn av «lovlig sosial dumping»

Mellom 70 og 110 anleggsarbeidere mister jobben i Skanska, på grunn av det hovedtillitsvalg kaller «lovlig sosial dumping».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

De ansatte ble informert om at det må kuttes i antall anleggsarbeidere på allmøter over hele landet 15. februar, melder frifagbevegelse.no.

- Det er en forferdelig trasig situasjon. Jeg føler med de stakkarene som blir berørt av dette, det er snakk om voldsomt mange skjebner. Mange vil nå føle seg usikre på hva framtida vil bringe, sier hovedtillitsvalgt Jan Åge Vik til frifagbevegelse.no. Han kan forstå at bedriftsledelsen må gå til det skrittet de gjør.

Les også: Den norske anleggsarbeideren kan snart være historieKOMMENTAR: Jeg ser en bransje som smuldrer opp.

70-110 mister jobben

Oppsigelsene vil gjelde mellom 70 og 110 arbeidere i anleggsdelen i Norge, der i dag rundt 650 er ansatt og over 100 har vært permittert siden starten av februar.

Årsaken er lav ordreinngang. Hovedtillitsvalgt Vik har forståelse for at Skanska må ta grep, og legger skylden på konkurransen fra utlandet.

– Skanska taper i konkurransen mot utenlandske bedrifter, og norske bedrifter som bruker utenlandske underentreprenører. Det dreier seg om en slags lovlig sosial dumping, sier Jan Åge Vik, og forklarer:

- Utenlandske underentreprenører blir mye brukt fordi bedriftene kan betale minstelønn og få kostnadene ned. Anleggsbransjen jobber stort sett for det offentlige, som gjør om oppdragene sine så de blir attraktive nettopp for selskaper som dette. De velger utenlandsk arbeidskraft fordi den er billig.

Knuses på pris

Kommunikasjonsdirektør i Skanska, Pål P. Syse, bekrefter at nedbemanningen skyldes overkapasitet.

Les også: Alle Follobane-kontrakter til utlendinger

– Vi i Skanska mener at vi har kompetanse som er spesielt godt egnet for komplekse oppdrag, og at vi kjenner norske forhold ekstra godt. Vi skulle derfor tåle konkurransen mot utenlandske selskaper, men blir vedvarende forundret over at de greier å være så mye billigere enn norske aktører, sier Syse til Frifagbevelse.no.

Han viser også til at samtlige av de store kontraktene på Norges største samferdselsprosjekt Follobanen gikk til utenlandske aktører, noe AT.no har skrevet utførende om tidligere.

Måtte ha jobbet gratis

Jan Åge Vik illustrerer problemet med et eksempel fra Follobanen og en delkontrakt for å legge betong på Oslo S. Betongjobben ville ifølge Vik kreve én million arbeidstimer, og i Skanska koster en arbeidstime 500 kroner inkludert kost, losji og reise. Det ville bety en prislapp på en halv milliard kroner, den samme halve milliarden mer enn tilbudet fra det italienske selskapet som vant anbudet.

- I praksis hadde vi måttet jobbe gratis for å matche italienerne, forteller Vik.

 

Powered by Labrador CMS