Skogeiere kjøper egne hogstmaskiner og tømmerbiler

Skogeiere kjøper egne hogstmaskiner og tømmerbiler

Skogeierne i Viken Skog SA (andelslag) mener de kan spare 250 mill. kroner i året på dette. Det har vært for dyrt å kjøpe disse tjenestene av entreprenører og transportører, mener skogeierne.

Viken Skog har innhentet tall som viser at norske skogeiere betaler dobbelt så mye for å få hugget og kjørt tømmer til fabrikk som sine svenske kolleger.

Det østnorske andelslaget mener dette kan frigjøre ca. 250 mill. kroner i året for de 11 400 skogeierne i laget. 

Viken har ikke satt noe mål for hvor stor andel av hogsten og transporten som skal gjøres med eget utstyr:

- Foreløpig vil det ha et mindre omfang. Men vi ser at svenske skogeierforeninger gjør det samme, sier styreleder Helge Evju til Nationen.

Ifølge Nationen vurderer Viken både å kjøpe nytt utstyr og å kjøpe opp etablerte bedrifter. Adm. direktør Ragnhild Borchgrevink ønsker ikke å si noe om eventuelle forhandlinger med aktuelle bedrifter.

Tror ikke på besparelser

Seksjonssjef Einar Østhassel i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) synes det er vanskelig å se hvordan skogeiere skal klare å spare mange flere hundre millioner kroner på å «insource» drift og transport av tømmer:

- Vi mener skogsdrift i dag er kraftig underpriset. Vi kan ikke se at Viken skal få til et kostnadsbilde som vi ikke får til. Innehaverne og lederne hos entreprenørene bruker seg selv som salderingspost. Vi har vondt for å se at Viken-ansatte står og reparerer i skogen halv tre om natta uten betaling, slik entreprenørene gjør i dag, sier han til avisen.

Forsiden nå