Tom Kollerud, her fra standen til Simex på Samoter-utstillingen ifjor, i samtale med Anlegg&Transports Hans Fossum (venstre).
Tom Kollerud, her fra standen til Simex på Samoter-utstillingen ifjor, i samtale med Anlegg&Transports Hans Fossum (venstre).

«Slaghammer - like nødvendig som skuff?»

Slaghammer-spesialist Tom Kollerud (65) trapper ned i Ankerløkken Equipment AS. Se innlegget han skrev i A&T for 28 år siden!

Kollerud har i en årrekke vært produktansvarlig og teknisk sjef i Ankerløkken. Han startet i selskapet i 1961 innen utvikling av skip. Kollerud er utdannet skipsarkitekt. Senere kom han mer og mer inn på industri og anleggsrelaterte produkter, og slaghammere har de seneste 30 årene stått ham ekstra nært.

I premiere-utgaven av Anlegg&Transport i september 1984, skrev Kollerud et innlegg i bladet (se hele innlegget nederst i artikkelen). Slaghammeren hadde vært på det norske markedet i ca. 10 år, men stort sett i norske brudd. Kollerud mente at bruken av slaghammere på «vanlige» anlegg, var sterkt underspillt. Han stilte derfor spørsmålet om slaghammeren en dag ville bli like nødvendig som skuff på gravemaskinen. Idag, nær 30 år senere, kan man konkludere med at Kollerud ikke var på ville veier.

- He he, jeg var litt fremsynt der, jeg må si det. Jeg har faktisk det bladet hjemme fortsatt, sier Kollerud på telefon fra ferieoppholdet i Spania.

Tidlig med slaghammere

Morten Paulsen skal ta over oppgavene til Tom Kollerud.
Morten Paulsen skal ta over oppgavene til Tom Kollerud.

Da han skrev artikkelen hadde Ankerløkken hatt agenturet på Furukawa slaghammere i Norge i to år, med Kollerud som produktansvarlig. Ankerløkken ble faktisk den andre europeiske importøren av Furukawas produkter (Frankrike først ut), og de japanske hammerne og klipperedskapene er fremdeles toneangivende blant produktene Ankerløkken representerer.

- Furukawa-produktene har alltid vært spennende selv om det har gått litt opp og ned. I Norge var vi faktisk likt med Frankrike når det gjelder å ta inn Furukawas slaghammere, selv om Frankrike var noe før oss med de øvrige produktene, sier Kollerud.

- Tom er en meget sterk faglig ressurs som har betydd masse for Ankerløkken. Han er teknisk kunnskapsrik og har enorm erfaring, sier arvtaker" Morten Paulsen i Ankerløkken.

Store sko å fylle

I første omgang skal Kollerud trappe ned til 60 prosent stilling, og på sikt skal Paulsen ta over oppgavene hans fullt og helt. Paulsen nøler ikke et sekund med å innrømme at skoene han skal fylle er store.

- Jeg må først prøve å sette meg inn i kunnskapen og «kartoteket» hans. Deretter skal jeg ha mer opplæring hos noen leverandører for å få mer teknisk bakgrunn, og det er på Furukawa-produktene jeg har mest å hente, sier Paulsen som har jobbet i Ankerløkken i fire år.

Paulsen har erfaring både som maskinfører og mekaniker i anleggsbransjen.

Denne artikkelen skrev Tom Kollerud i Anlegg&Transport nr. 1 1984. Dette var første utgave av bladet.
Denne artikkelen skrev Tom Kollerud i Anlegg&Transport nr. 1 1984. Dette var første utgave av bladet.

PS: Ankerløkken rapporterer om godt salg så langt i år. Det er slaghammere og Allu-produktene som har solgt best.

 

Forsiden nå