Baåde eier og daglig leder Yngve Østenengen (til venstre) og påbyggselger Knut Lerskallen er godt fornøyd med utviklingen hos Nor-Ka AS
Baåde eier og daglig leder Yngve Østenengen (til venstre) og påbyggselger Knut Lerskallen er godt fornøyd med utviklingen hos Nor-Ka AS

Snart 30 år med skap

Med en litt annen utvikling hadde Nor-Ka AS kanskje ikke vært påbygger i hele tatt. Forretningsideen var i utgangspunktet å produsere paneler og selge dem til andre påbyggere.

Eier og daglig leder i Nor-Ka er Yngve Østenengen. Han forteller at faren, Alf Østenengen, hadde sin bakgrunn i Norcem hvor han arbeidet med sement og elementer. Han etablerte selskapet som produsent av sandwichelementer i 1971. Det skjedde på Åros i Røyken.

- Det gikk ikke helt som forventet, sier Yngve som har vært med siden starten. - Noen påbyggere brukte våre priser til å presse andre leverandører på pris, og vi fikk ikke solgt så godt som vi trengte. Vi hadde egentlig ikke noe annet valg enn å bli påbygger selv, og allerede 2. halvår 1972 leverte vi vårt første påbygg.

Til Sigdal

Det gikk ikke så lenge før lokalene i Røyken ble for små. - Vi så oss om etter noe nytt i nærheten der vi var, men kommunen hadde ikke nok å stille opp med. Det hadde derimot Sigdal, og i 1977 gikk flyttelasset hot, sier Østenengen. Fabrikklokalene var satt opp på 60-tallet for prefabrikasjon av hytter. De var ikke helt ideelle for karosseriproduksjon, men en viss ombygging og montering av flere porter klarte seg i første omgang. Siden har det vært flere ombygginger.

Det skjer til en viss grad nå også, først og fremst for å få produksjonen mer strømlinjeformet. - Vi organiserer arbeidet slik at forberedelse av sandwichelementer og rammedeler skjer nærmere der sluttmonteringen skjer, slik at det blir mindre flytting av chassiser og skapelementer, sier Østenengen.

Flere større biler

Utviklingen hos Nor-Ka viser at selskapet leverer en større andel skap på biler over 16 tonn enn før. Selskapet leverer de fleste typer skap, og det er stadig økning når det gjelder flertemperaturskap. Skap med helåpen side er også et godt Nor-Ka-produkt.

Produktutvikling har gjennom alle år stått på agendaen, og på «Transport 2011» i september viste selskapet prototypen på et skap med sideåpning som dekker hele den innvendige skaphøyden.

Nor-Ka produserer selvsagt også skap for tilhengere, samt på små chassis og pickup'er etter behov. Man er ikke fremmed for skreddersøm når det er behovet hos kundene.

Positivt fremover

Nor-Ka er i dag en del av et konsern hvor Yngve Østenengen er eneeier gjennom selskapet Østenengen Invest som i tillegg til Nor-Ka også eier Nor-Ka eiendom. Nor-Ka eier igjen størsteparten av Chassiservice som vi skal se på ved en senere anledning. Nor-Ka og Chassiservice har eget serviceverksted på Skårer like utenfor Oslo. Alt i alt gir dette stor fleksibilitet når det gjelder påbygg og service. Nor-Ka har 25 ansatte, hvorav tre på Skårer. Østenegen er godt fornøyd med en dyktig stab.

Nor-Ka kom opp i nærmere 150 skap i år og en omsetning som passerer 30 millioner kroner. Både Østenengen og den erfarne påbyggselgeren Knut Lerskallen forteller om en bra ordrereserve ved inngangen til et nytt år som de tror blir bra.

Østenengen sitter i styret i Påbyggergruppen. Han er svært godt fornøyd med samarbeidet med Vegdirektoratet når det gjelder typegodkjenningsdirektivet og tror det nå er mulig å komme frem til en ordning som er god for norske påbyggere.

Forsiden nå