Avitecs salgssjef Marius Jacobsen var godt fornøyd med den store interessen for de små Hyundai-graverne.
Avitecs salgssjef Marius Jacobsen var godt fornøyd med den store interessen for de små Hyundai-graverne.

Spekepølse, fenalår og nye maskiner

Årets Dyrsku'n i Seljord samlet 61.000 besøkende. Det er snaue 6000 færre enn ifjor. Men 650 utstillere er hundre flere enn ifjor. Og inniblant salgsboder med spekepølse, fenalår, grautsleiver, ullsokker og seletøy var maskinleverandørene på plass med små og store maskiner. Noen av dem var ferskere enn spekepølsene.

En av sommerens nyheter i maskinbransjen er at Avitec AS fra Buskerud er blitt ny importør av Hyundais minimaskiner fra 1,6-8 tonn. Denne importen hadde Hymax AS tidligere, men Hymax skal nå konsentrere seg om Hyundais modellspekter fra 8 tonn og oppover.

Stor interesse

Hyundais minisegment består av fem minigravere fra 1,6-8 tonn og én hjullaster på 6 tonn. På Dyrsku'n var det til tider folksomt rundt de små Hyundai-maskinene, og Avitecs salgssjef Marius Jacobsen strålte som en sol over interessen - og allerede solgte maskiner.

På Dyrsku'n for to år siden var nyheten hos Avitec rammestyrte dumpere fra tyske Bergmann som i år feirer 50-årsjubileum. Også i år var en Bergmann på plass, modellen 3012 med belteunderstell og lastekapasitet på ca. 14 tonn. Denne modellen ble lanserte på Bauma i vår, og 14-tonneren Avitec stilte ut i Seljord, er solgt til Hallingmast (Nesbyen) som driver med stolpereising og linjerydding.

Avitec feier også et aldri så lite jubileum i år. Firmaet ble etablert for fem år siden av Tore Jacobsen og har i dag seks ansatte.

Debutant hos Rishaug

Rishaug Maskin hadde norgespremiere på hjulgraveren New Holland WE170. 17-tonneren som ble lansert på Bauma i vår, er utstyrt med større motor enn forgjengeren MH Plus (4-sylindret). 6-sylindermotoren i nykommeren er på 140 hk (103 kW). Nytt også er at mellomsylinderen på bommen er flyttet frem, samt at hytta med sin kraftige takbeskyttelse er FOPS-godkjent. Den kompakte hjulgraveren er utstyrt med elektronisk styring, og dozerskjær/støttelabber kan med et knappetrykk kjøres opp og ned samtidig, eller hver for seg. I Seljord ble 17-tonneren vist med skimsfritt Klepp Mek. KM60 HK-feste og Klepp-skuffe på850 liter.

Terrengsterk flishogger

Gantic AS på Ågotnes på Sotra markedsfører flishoggere og stubbefreser fra engelske GreenMech Ltd. I Seljord viste Gantic blant annet den beltegående flishoggeren Safe-Trak STC 19-28 med justerbare "beltebein" og bakkeklaring opptil60 cm. Det gjør den 1,8 tonns tunge maskinen med Kubota-motor på 50 hk svært anvendelig i vanskelig terreng. Firmaet viste også stubbefresere for montering på minigravere opptil 4,5 tonn.

Giant-skuffer hos Hako

Hako Maskin AS på Ringerike har i ca. tre år solgt hydrauliske hammere fra den kinesiske produsenten Giant. Nå utvider ringeriksfirmaet Giant-spekteret med skuffer og klyper. På Dyrsku'n stilte Hako med to pusseskuffer på henholdsvis 350 og650 liter, samt både stein- og tømmerklyper. Modellprogrammet består av to tømmerklyper for bæremaskiner fra 6-10 tonn og 10-15 tonn og to steinklyper for de samme tonnsklassene.

Flere Sunward-modeller

I sitt faste Dyrsku'n-antrekk, lærfrakk og lær(cowboy)hatt, ønsket Magnar Trondrud i Trondrud Maskin AS velkommen med nystekte vafler og to nye Sunward-modeller.

Det var i vår Trondrud inngikk kontrakten med kinesiske Sunward Intelligent Machinery Co. og har siden da solgt kompaktlasterne Sunward 2810/3120 og minigraveren SWE17 (1,8 tonn). Nå utvider Trondrud Sunward-utvalget med korthekkmaskinene SWE30UB (3,4 tonn) og SWE40UB (4,1 tonn). Den minste minigraveren har Yanmar-motor på 26 hk (19,3 kW) mens 4,1-tonneren drives av en Kubota-motor med effekt på 23,8 kW (32 hk). Nykommernes gravedybde oppgis til henholdsvis2,47 mog2,85 m.

Spennende samarbeid

Produsenten av Easy Dig maskinstyringssystemer, finske Novatron Oy har inngått et markedsføringssamarbeid med tyske Moba Mobile Automation AG. Moba er en betydelig produsent av elektroniske og hydrauliske styringskomponenter for maskinstyringssystemer i dozere, veihøvler og asfaltutleggere. Volvo og Wirtgen er blant dem som benytter Moba-komponenter i sine asfaltutleggere.

Samarbeidsavtalen innebærer at Novatron skal markedsføre Moba-produktene i Finland, Sverige, og Norge, mens Moba skal markedsføre Novatron-produktene i resten av Europa.

Hella Maskin AS markedsfører Novatrons Easy Dig her på berget, og daglig leder Jon Hella er "i fyr og flamme" over samarbeidsavtalen mellom Novatron og Moba.

- Moba er en betydelig produsent av ventilstyringer, hydrauliske styringsbokser og sensorer, og vi blir nå distributør av Moba-produktene i Norge. Det er spennende. På sikt ligger det vel i kortene at avtalen mellom de to selskapene vil videreutvikles til et utviklings- og produksjonssamarbeid, sier Jon Hella.

Ny hjulgraver hos Hesselberg

Hesselberg norgeslanserte hjulgraveren PW148-8 som hadde sin verdensdebut på Bauma i vår. Den kompakte gravemaskinen på 14-15 tonn har forbedrede kjøreegenskaper både i terrenget og på vei, og drivstofforbruket langs vei er redusert med ca. 15%, ifølge Komatsu. Nykommeren er utstyrt med Komatsu-motoren SAA4D107E-1 på 117 hk (86 kW) som sparker unna i35 km/h. På landeveien er cruisekontrollen (standard) kjekk å ha.

15-tonnerern som skal være spesielt velegnet på trange arbeidsområder, har skuffekapasitet på 0,55 m 3, rekkevidde i horisontalplanet på9 m og gravedybde på5,74 meter. En førerstol spesialkonstruert for hjulgravere, automatisk klimaanlegg, lavt støy- og vibrasjonsnivå, store vinduer og ryggekamera (standard) er viktige faktorer for en arbeidsvennlig førerplass, heter det. Den nye hjulgraveren leveres standard med Komatsus Komtrax-system. Dette forteller hvor maskinen befinner seg til enhver tid, gir oversikt over driftstimer, drivstofforbruk - og beskytter mot "uautorisert" (tyveri) bruk av maskinen.

På agentur-jakt

I juli ble CaseIH Forhandlers Innkjøpsring (Cifi) nedlagt, og Redskapsringen SA etablert. Den eies av Lantmännen Maskin og selskapets 16 forhandlere. Redskapsringen skal fungere som et innkjøpskontor for redskapsspekteret til alle Lantmännen-forhandlere.

Daglig leder i Redskapsringen er Sven-Åge Myrvang. Han trålet Dyrsku-plassen på kryss og tvers på "jakt" etter nye redskapsagenturer.

- I dag har vi avtale med 4-5 redskapsprodusenter, men siktemålet vårt er 15-20 redskapsprodusenter i vår portefølje. Hovedsakelig vil dette være redskapsprodusenter til landbruket, men vi søker også produsenter av veivedlikeholdsutstyr, forteller Myrvang.

Ny minigraver hos Volvo

Volvo Maskin viste den nye minigraveren EC18C. 1,8-tonneren som erstatter B-utgaven av EC18, har fått ny hytte, kortere rumpe og ny motor (12,3 kW/16,2 hk) med redusert avgassutslipp. Nytt er også at frontskjæret er plassert lengre frem på maskinen. Nykommeren med justerbar beltebredde fra 1-1,3 mvil bli levert av Volvo Maskin med skuffe på 55 liter og lang stikke på1,15 m. Det gir maskinen en gravedybde på2,3 m.

Kjempefornøyd debutant

Indexator-forhandler Maskin og Konsult AS (M&K) deltok på Dyrsku'n for første gang, og daglig leder Hege A. Andresen var kjempeforhøyd allerede etter første dagen. Det skyldtes et par raske salg og godt standbesøk.

Nyheten hos M&K var at nå kan Indexator-rototilten RT20 (bæremaskiner 3-6 tonn) med S40-feste leveres med gripearmkassett med gripevidde på41 cm.

Nye Vama-ploger

Torp Maskin fra Våle viste nye ploger fra finske Vama. De nye U-plogene for traktor/hjullaster har klappvingeskjær og leveres i fem størrelser fra 3,35-5,2 m. Plogene skal være perfekte til rydding av store plasser, samtidig som de er smidige også på trange områder, heter det. Bladets utforming gjør at snøen "ruller" godt, og slitestålet er delt opp i seksjoner og er fjærbelastet. Plogene leveres standard med SMS-innfesting, men kan også leveres med andre innfestninger.

Sprengstofflokk

Veimyndighetene godkjente i vinter det svenskproduserte Jaxal-lokket (kåpe) for sprengstofftilhengere. Det er Carant Norge AS i Trondheim som forhandler produktene til Jaxal AB, og Trondheims-firmaet var på standen til Tredal AS der en Tredal-tilhenger ble vist med det ADR-godkjente lokket. Jaxal AB leverer årlig ca. 17.000 ulike lokk til det europeiske markedet.

"Mycket nöjda"

- Salgsøkningen på det norske markedet har vært svært bra. Vi er "mycket nöjda". Det sier Johan Bergengren i Steelwrist AB, den svenske produsenten av tiltrotatorer. Bergengren var på Dyrsku'n hvor flere maskinmerker ble vist med Steelwrist-tilt. - Ja, vi har god kontakt med norske forhandlere. Volvo Maskin, Beck Maskin, Hymax, Motorsalg og Rosendal Gruppen selger nå våre tiltrotatorer, og vi ser muligheter for ytterligere vekst, sier Bergengren.

Etter at Steelwrist undertegnet en avtale med Volvo Europa om levering at tilrotatorer, har Streelwrist-salget fra Volvo-forhandlerne økt betydelig. Også hos Volvo Maskin AS som leverer langt flere Volvo-maskiner med Steelwrist-tilt enn tidligere. Avtalen mellom Volvo og Steelwrist innebærer også at Volvo-maskinene fra neste år kan leveres fra fabrikk med Steelwrists styresystem.

Italiensk multimaskin

Bamble Mek. Industri AS (BMI) som i år er 50 år, viste den italienske multimaskinen Gallmach. Hjulmaskinen som leveres i tre modeller på 10, 11 og 15 tonn, har 4-hjulsdrift/-styring, leddet bakaksel/stiv foraksel - og kan brukes både som for- og bakgraver. Maskinene kan utstyres med et bredt spekter av utstyr, deriblant personkurv (sertifisert før løfting). 11-tonneren kan også leveres med jernbaneunderstell for skinnedrift.

Forsiden nå