Evolusjon er utvikling skritt for skritt. Her er dagens arvtager etter suksessen F750 fra 90-tallet, F800BXP.
Evolusjon er utvikling skritt for skritt. Her er dagens arvtager etter suksessen F750 fra 90-tallet, F800BXP.

Sprekere med alderen

Fassi er nylig ferdig med feiringen av sin 45-årsdag. Blant de mange levende, europeiske familieselskapene er Fassi Gru den rene ungdommen, men i løpet av de vel 45 år selskapet har eksistert, har utviklingen av selskapet og produktene holdt et høyt tempo. Idag kan selskapet produsere 12.000 kraner i året, "Made in Italy".

Eventyret Fassi ble startet så sent som i 1965 av gründeren Franco Fassi som var blitt interessert i kranteknologi etter å ha studert de første lastebilkranene som ble importert til Italia. Slikt har skjedd tusenvis av ganger i industrihistorien. Interessen kan utvikle seg til en forretningsidé ved å se forbedringsmulighetene. Det var tilfellet med Franco Fassi.

Arvtageren enda bedre

I maskin- og utstyrsverdenen er gründerne ofte bedre teknikere enn handelsmenn. I Fassi-selskapets relativt korte historie, er det sønnen, Giovanni Fassi, som får æren for den fenomenale veksten i de aller siste årene. Veksten har vært nesten 60% i året, og har brakt Fassi langt opp på listen over de største produsentene av lastebilkraner. Antagelig er Fassi idag nummer to i verden. Spør man hos Fassi hva oppskriften har vært, får men dette svaret: "Innovasjon, bruk av det beste stålet og de beste komponentene og fremfor alt vår lidenskap for det vi driver med".

Det har gått bra de siste årene, men 1980- og '90-årene var viktig for Fassi. Det som skjedde på 90-tallet var først og fremst ekspansjonen internasjonalt med representasjon i nær 60 markeder, ved siden av kransuksessen Fassi F750.

Etter århundreskiftet har Fassi vært karakterisert av tekniske forbedringer, kontinuerlig modernisering av produksjonen, bygging av nye fabrikker og introduksjon av "Evolusjons- konseptet". Idag produseres Fassi-kraner i 11 fabrikker, alle i Italia, med til sammen 450 ansatte. Med en årsproduksjon på 12.000 kraner blir det årlig mellom 26 og 27 kraner pr. ansatt, kontordamer inkludert.

I Norge har Nord-Kran a.s representert Fassi siden 1974.

 

Forsiden nå