Den nye ladebilen har kapasitet på 350 kg i minuttet og prislappen er 4 mill. kroner.
Den nye ladebilen har kapasitet på 350 kg i minuttet og prislappen er 4 mill. kroner.

Sprengstoff-produksjonen trimmes

Uken før Fjellsprengningskonferansen var det glede hos EPC Norge AS (Skanexplo før navneskiftet). Da leverte selskapet de første 40 tonnene sprengstoff, produsert fra egen fabrikk, til Sydvaranger Gruver AS i Bjørnevatn.

Etter at produksjonen kom igang har EPC brukt tiden godt til å trimme produksjonsopplegg og ansatte.

- Vi har hatt to engelskmenn engasjert i opplæringen. De blir etterfulgt av to franskmenn i 14 dager, og deretter får vi ytterligere en 14-dagesperiode med svensk instruktør, sier markedssjef Geir Olsen i EPC Norge.

Dimensjonering

Den nye fabrikken i Sydvaranger Gruver ligger under Geir Olsens ansvarsområde. Fabrikken er bygd for en produksjonskapasitet på 8 tonn i timen og kan levere 700 tonn i måneden. Siden gruvedriften i Bjørnevatn ble trappet noe ned i desember, resulterte det i at behovet for sprengstoff ble noe mindre enn beregnet.

- Derfor har vi brukt tiden til å oppgradere fjellanleggene i området, trimme produksjonsopplegget og trene folkene våre. Totalt vil vi ha 12 ansatte i fabrikken, sier Olsen.

Råvarene

I byggeperioden ble sprengstoff fraktet til Bjørnevatn fra Sverige og Finland. Fortsatt kommer råvarene fra utlandet, men i tillegg til fabrikken er det også reist tre store haller for lagring av råvarer (prill). Sikkerhetsmessig ligger hallene i foreskrevet avstand fra produksjonsstedet, og de har kapasitet til å lagre 3000 tonn råvarer til enhver tid.

Geir Olsen kom til EPC Norge AS fra direktørjobb i Afrika hvor Reime Ghanas (240 ansatte) har bygd opp mobilnettet.

- Hvordan er overgangen fra mobilnett i Afrika til sprengstoffproduksjon til gruve- og anleggsnæringen?

- Meget interessant, men man merker straks at det er en liten bransje hvor alle kjenner alle og hvor det tar noe tid å bli kjent. I og med at produksjonskapasiteten ved fabrikken i Syd-Varanger for tiden er større enn behovet, undersøker vi nå om det er flere muligheter for leveranser i distriktet, sier Olsen.

 

Forsiden nå