Statsminister Erna Solberg hadde mye på hjertet til forsamlingen av anleggsfolk på MEF-arrangementet Arctic Entrepreneur 2020.

Statsministeren med beskjed til anleggsbransjen

Statsminister Erna Solberg tok turen til Arctic Entrepreneur på Gardermoen 21. januar, dagen etter at det ble klart at Frp trekker seg fra regjeringen.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Hun så seg nødt til å droppe turen til Davos-møtet i World Economic Forum etter at det ble klart at Frp gir seg i regjeringen. Men det planlagte besøket på Arctic Entrepreneur 2020 på Gardermoen gikk som planlagt. Solberg ønsket virkelig å møte anleggsbransjen denne tirsdagen. Det kunne ikke regjeringsutfordringene forhindre.

Den kanskje viktigste meldingen hun hadde til anleggsforsamlingen fra talerstolen i The Qube ved flyplassen, var at regjeringen nå ser på mulighetene for å gjøre om på systemet med forhåndsinnbetaling av merverdiavgift for utført arbeid på prosjekter.

- Det er ikke opplagt at en entreprenør skal betale merverdiavgift som så en oppdragsgiver nekter å betale, sa hun.

Hun lovet også at det skal bli mindre byråkrati i fremtiden i anleggsbransjen.

Erna Solberg hadde planlagt å besøke Arctic Entrepreneur også i 2019. Da ble det ny regjering som hindret besøket. Så i 2020 hadde hun virkelig bestemt seg for å møte anleggsfolket. Det kunne ikke engang Frps avgang fra regjeringen dagen før forhindre.

- Det skal bli mindre utfyllinger av skjemaer og mer utførende arbeid, som dere er flinke på.

Ønsker flere kvinner i anleggsbransjen

Statsministeren tok også opp den lave kvinneandelen innen bygg og anlegg.

- Det er bare 8-9 prosent kvinneandel. Det ser jeg når jeg ser utover forsamlingen her at stemmer. Vi må sammen arbeide for å få flere kvinner inn i bransjen. Ingen næring har råd til bare å ta vare halvparten av talentene, sa Solberg.

- Viktig at ingen går ut på dato

- Vi lever i en tid med raske teknologiske forandringer. Dette gir mange muligheter. Noen frykter et skrekkscenario der maskinene tar over alt anleggsarbeid og at det dermed ikke blir plass til ansatte i bransjen. Dette kommer ikke til å skje. Det vil alltid være behov for ansatte med kompetanse til spesialtilpassede oppdrag, sa Solberg videre fra talerstolen.

Etter innlegget fra scenen, fikk Solberg to anleggsmaskin-modeller av adm. direktør Julie Brodtkorb i MEF foran de mange tilhørerne og pressen.

Rask teknologisk forandring krever etterutdanning:

- Det er viktig at ingen går ut på dato. Vi må oppdatere dem som er godt voksne slik at de ikke blir utdaterte i den raske utviklingen.

Sitte på med Julie Brodtkorb

Solberg hadde fått med seg at adm. direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund (som arrangerer Arctic Entrepreneur) hadde tatt maskinførerbevis sommeren 2019.

- Jeg kunne tenke meg å spørre om å få sitte på med henne i en maskin, men hun må nok ha litt mer maskinerfaring før PST lar meg gjøre det, fleipet statsministeren.

Etter innlegget fra scenen, tok hun en messevandring for å se på det anleggsutstillerne hadde å by på. Det ble også tid til en liten podkastet paneldebatt før hun og hennes følge reiste videre mot andre oppdrag.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS