:- Eco Log kan bli ”hur stora som helst”, sier Stig Linderholm, her ved hogstmaskinen 560D (18,6 tonn).
:- Eco Log kan bli ”hur stora som helst”, sier Stig Linderholm, her ved hogstmaskinen 560D (18,6 tonn).

Stig er gründeren fra de store skoger

Den svenske gründeren Stig Linderholm etablerte Log Max AB i 1980 med 10.000 kroner i lomma. I dag er Log Max en av verdens ledende produsenter av hogstaggregater. I 2004 overtok Linderholm Cat-fabrikken i Söderhamn der skogmaskinene Eco Log nå produseres.

Det er historie nå, men her er en kort repetisjon: Caterpillar ønsket seg en produsent av kortvirkemaskiner for skogbruket. Verdens største produsent av anleggsmaskiner banket på døren både hos Timberjack (John Deere Forestry) og Valmet (Komatsu Forest). Ingen av de to verdensledende produsentene av skogsmaskiner var interessert. Skogsjan AB som produserte sine maskiner i Söderhamn-fabrikken (Hälsingland), sa ja. Det var i 1997.

Grønt til gult

De grønne Skogsjan-maskinene skiftet raskt farge til Cat-gult. Men i 2004 var Cats "kortvirkemaskineventyr" over, og anleggsmaskingiganten var på jakt etter noen som kunne overta fabrikken i Söderhamn.

Målsettingen til Log Max i år er en produksjon på over 400 aggregater.
Målsettingen til Log Max i år er en produksjon på over 400 aggregater.

Var ikke interessert

De Cat-gule hogstmaskinene hadde i hele Cat-perioden vært utstyrt med Log Max-aggregater. Stig Linderholm (63) var derfor godt kjent i Cat-kretser og vært et "naturlig" førstevalg for overtagelse.

Linderholm sa først nei. Så nei igjen. Tredje gangen ble avtalen med Caterpillar undertegnet. Linderholm innrømmer at han er "svak" for amerikanerne og deres forretningsdriv. Han har gjort forretninger i Nord-Amerika i flere år med Log Max AB som er etablert med egne datterselskaper i delstaten Washington, i Britisk Columbia og på østkysten av Canada.

Kockum først

Fabrikken i Söderhamn er fylt med maskinhistorie uti skogbruket. Kockum begynte produksjon av skogmaskiner der på 1960-tallet og holdt hjulene i gang helt til 1984 da Kockum ble kjøpt opp av finske Rauma Repola.

Etter noen års "tomhet" flyttet Skogsjan AB inn og begynte produksjonene av sine grønne skogsmaskiner. Og i 1997 flyttet altså Caterpillar inn, og resten er historie...

Over hele verden

Gründeren Linderholms første "businessbaby", var Log Max-fabrikken i Grangärde i Dalarna. Der jobber 70 personer med produksjonen av hogstaggregater som eksporteres over hele verden. Nord-Amerika har vært og er et av de viktigste markedene; i 2002-2005 gikk 75% av produksjonen dit.

I de senere år er det markedene i Russland og Brasil som har vokst mest. Foruten eget datterselskap, markedsføres Log Max-aggregatene gjennom en Volvo-forhandler i Russland.

Flest på gravemaskin

Gravemaskin med hogstaggregat er nemlig mye brukt i store deler av verden, i motsetning til i Norden hvor skogbruket "sverger" til spesialmaskinene for kortvirkemetoden.

- Ifjor ble det globalt produsert ca. 1600 hogstaggregater fra de forskjellige produsentene, og langt de fleste ble montert på gravemaskiner, sier Linderholm.

Log Max produserer 12 forskjellige hogstaggregater, fra "bitte små" tynningsaggregater til "kjemper" for grov slutthogst. Av alle løs-aggregater som årlig selges på verdensmarkedet, bærer ca. 14% av dem Log Max-logoen, ifølge Linderholm.

Beltegraver ustyrt med hogstaggregat er mye brukt i store deler av verden, her en Volvo EC210 med et Log Max 7000XT-aggregat.
Beltegraver ustyrt med hogstaggregat er mye brukt i store deler av verden, her en Volvo EC210 med et Log Max 7000XT-aggregat.

Bra business

I januar leverte Log Max sitt aggregat nr. 4000. Det gikk til kunde i Nord-Amerika. I år er målsettingen en produksjon på over 400 aggregater.

Tilbakemeldinger fra de dype skoger verden over spriker ikke; Log Max-aggregatene bare går og går - og gjør jobben sin.

Kvalitet (ISO 9001), lang levetid og gode garantier, er ifølge Linderholm bedriftsfilosofien for å lykkes. Og Linderholm medgir at Log Max har vært og er "bra business".

Hjem til Sverige

Kvalitet er også alfa omega på skogsmaskinfabrikken i Söderhamn.

- Det er mange som kan lage lassbærere. Hogstmaskiner derimot er litt mer kompliserte og krevende. Vårt siktemål er at våre hogstmaskiner skal være et like bra produkt som våre hogstaggregater, sier Linderholm da vi rusler gjennom fabrikken. Det er stille i den digre monteringshallen; de ansatte er opptatt med vareopptelling.

Caterpillar investerte betydelig beløp i årene konsernet drev produksjon av skogsmaskinene. Stålrammer og andre sveisearbeider var i Cat-perioden i stor grad utflagget til andre europeiske land. Nå er alle disse oppdragene hentet hjem til underleverandører i Sverige. I Söderhamn-fabrikken med 115 ansatte produseres ingen ting, bare montering.

160 maskiner i år

Linderholm var inntil årsskiftet adm. direktør i datterselskapet Eco Log AB (tidligere økonomisjef Björn Jansson overtok stillingen). Nå er Linderholm eksportsjef med ansvar for å bygge ut det globale forhandlernettet.

Produksjonsmålet for Eco Log AB er i år 160 maskiner, neste år 200 maskiner. 75 prosent av produksjonen er hogstmaskiner som består av fem modeller fra 17-21 tonn. Lassbærerserien omfatter tre modeller med lastekapasitet fra 11-20 tonn.

Store kunder

For fire år siden kastet de store skogsbolagene i Sverige ikke blikket i retning av Eco Log når skogsmaskiner skulle kjøpes. Nå har "vesle" Eco Log solgt hogstmaskiner til gigantene Svea Skog, Store Enso og flere større skogsentreprenører i Sverige.

- Det er viktig å få innpass hos de store skogsbolagene. De er krevende kunder med store krav til sine leverandører, sier Stig Linderholm som utpeker Dalarna, Hälsingland og Värmland som sterke Eco Log-distrikter. I Norge er det årlig solgt 5-6 Eco Log-maskiner. Målet er å doble dette antallet (A&T nr. 2/12).

På spørsmålet om hvor «store» Eco Log skal bli i fremtiden, kommer Linderholms svar kjapt: - «Hur stora som helst».

Forsiden nå