Johan Bergengren med ansvar for Norge og markedssjef Jan Berneryd hevder at Steelwrist er et aktivt selskap som vil bidra til at svenske produsenter fortsatt skal sette standarden for utvikling av tiltrotatorer i Europa.
Johan Bergengren med ansvar for Norge og markedssjef Jan Berneryd hevder at Steelwrist er et aktivt selskap som vil bidra til at svenske produsenter fortsatt skal sette standarden for utvikling av tiltrotatorer i Europa.

Sverige - tiltrotatorens mekka

Søta bror i øst har i årevis markert seg som dyktige produsenter av spesialutstyr for gravemaskiner, noe som har gitt Indexators rototilt og Engcons tiltrotator hedersstatus hos nordiske gravemaskinførere. Dette til tross, nå har også en tredje produsent, Steelwrist AB, tatt opp kampen med sine to mer etablerte konkurrenter og SMPs Zwingo-tilt om å vinne entreprenørenes gunst for sin tiltrotator.

Selv om Steelwrist ble etablert som selskap og merkenavn først i 2005, har produsenten røtter som kan føres tilbake til 1971. Veien frem til dagens selskap og produksjon har vært lang og krokete, og derfor tar vi ett kort sveip innom forhistorien.

Grunnlagt i Knivsta

Forløperen, BW Svets & Maskin AB, ble grunnlagt i Knivsta. Tre år senere startet BWs utvikling og produksjon av skuffer, og etter ytterligere fire år så selskapets første todelta graveskuffetann dagens lys og ble mønsterbeskyttet i Sverige. Samtidig byttet selskapet navn til Dento.

Ny epoke og Gjerstad

På 80-tallet startet Dento å utvikle sitt HK-feste, deretter første generasjon tiltrotator, og i 1989 presenterte produsenten sin første tiltrotator som fortsatt faktisk er i bruk på Volvo-graveren EW140 i firmaet P. Jansson Gräv.

Dento hadde også en norsk gjesteopptreden da selskapet ble solgt til Gjerstad A/S i 1997, men i 2000 var bedriften igjen på svenske hender og med det nye navnet Dsolution AB.

Benchmarking

Dsolutin AB gikk igang med å utvikle en ny generasjon tiltrotatorer. Samtidig ble det foretatt en solid benchmarking med grundige analyser og intervjuer av kunder, utprøving av prototyper, varemerking og utstaking av strategien for fremtiden.

Selskapet var klar for produksjon og markedsføring i 2005, og først da ble Steelwrist etablert. Selv om navnet var nytt, er bedriften tuftet på mer enn 20 års erfaring med tiltrotatorer.

Hurtig vekst

- Vi økte salget raskt i 2006, flyttet til Vallentuna og opplevde en rekordstor vekst i 2007. Dette fortsatte i 2008 helt til markedet plutselig "døde" i november da finanskrisen slo til. Dermed var det nødvendig å foreta nye strategiske beslutninger, sier markedssjef Jan Berneryd.

En av beslutningene var å ta mer av produksjonen i egen regi, dernest vedtok bedriftsledelsen å flytte. I 2009 flyttet Steelwrist AB inn i et tidligere trykkeri i Sollentuna rett utenfor Stockholm. Lokalene er sentralt plassert, og de er blitt skreddersydd for Steelwrists egen produksjon og administrasjon. Totalt disponerer Steelwrist 5000 m2 og kan dekke overskueelig vekst i flere år fremover.

Volvo-avtalen

Produsenter og forhandlere av anleggsmaskiner begynte å bli oppmerksom på den ny/gamle produsenten, men det virkelige gjennombruddet er avtalen med Volvo CE sommeren 2008. - Den har fått stor betydning, sier Berneryd.

Også i Finland og Norge hadde salget blomstret, og spesielt Norge har vært viktig i etterdønningene av finanskrisen. Aktiviteten i Norge kom raskere i gang enn i Sverige, og etter hvert som månedene er gått i 2010 har det løsnet i flere markeder.

- Junisalget registrerte vi som "all time high", og i august/september er vi igjen inne i vekstsporet, sier Berneryd.

Der er kollega Johan Bergengren som har ansvaret for det norske markedet, og han registrerer at det går rette veien. Den første avtalen i Norge ble gjort med Motorsalg AS i Bergen og siden er det gått slag i slag.

Nøkkelfaktorer

Steelwrist-programmet omfatter fem modeller tiltrotatorer som veier fra 105 kg til 590 kg. Nøkkelfaktorene har vært å konstruere dem med lav byggehøyde, lav vekt og stor tiltvinkel. I tillegg skal tiltrotatoren være enkel å montere på gravemaskinen, og den skal gi god flyt av hydraulikkoljen.

- Våre fem modeller er tilpasset de mest vanlige maskinstørrelsene, og vi har også redusert byggehøyden på HK-festet. Det er utviklet med hele sideplater og har fått god mottagelse, sier Bergengren.

I januar lanserte Steelwrist også en rekke skuffer og utstyr tilpasset selskapets tilrotator, men det store steget selskapet står foran er introduksjon av Xcontrol G2 styresystem.

De nye spakene

Selskapet står foran en spennende nylansering. - Vi ønsket å gjøre noe ingen hittil har lykkes med, nemlig å konstruere styresystemet enklere og sikrere for føreren og for montøren som monterer det i maskinen, sier markedssjef Berneryd.

Dette har resultert i at Steelwrist har utviklet egne styrespaker som har fått riktig ergonomisk utforming, og som ifølge produsenten møter alle sikkerhetsstandarder. Med Xcontrol G2 kan alle innstillinger og endringer i maskinens styreprogram av rototilten foretas på en 3,5 tommers pekeskjerm. Systemet kan stilles om for ulike førere, redskap og jobber, og det kan innstilles for reduksjon av dieselforbruket.

- Erfaringsmessig vet vi at mer enn halvparten av alle gravemaskiner bruker mer drivstoff enn nødvendig på grunn av tiltrotatorens styresystem. Dette har vi gjort noe med, sier markedssjef Berneryd.

Forsiden nå