Sven Martinsen med ei 650 liter hydraulisk pusseskuffe som har vært en klassiker på det norske markedet i mange år.
Sven Martinsen med ei 650 liter hydraulisk pusseskuffe som har vært en klassiker på det norske markedet i mange år.

Tålmodighet bak SMPs skuffeeventyr

Hvor mange tusen skuffer Sven Martinsen har solgt, har han ikke oversikt over. Men adskillige er det blitt, for Martinsen har vært "Mr. SMP" i Norge i 20 år. I dag er svenske SMP Parts AB ledende leverandør av graveutstyr her i landet, men starten på skuffeeventyret var langt fra rosenrød.

- Det var ikke lett å lansere et nytt produktnavn. Innkjøperne hos maskinforhandlerne hadde allerede sine utstyrsleverandører, så det gjaldt å være kreativ. At SMP hadde et mekanisk HK-feste ble døråpneren, sier Sven Martinsen (61) i SMP Parts ABs Norges-avdeling.

Alene i 12 år

SMPs Norges-avdeling teller ikke flust med ansatte. I de første 12 årene var Martinsen alene, men i 2003 ble det ansatt en medarbeider på delelageret som ligger på eiendommen til Martinsen i Krokstadelva utenfor Drammen. Fra sitt hjemmekontor har Martinsen drevet SMP-butikken siden starten for 20 år siden, men nå er "Mr. SMP" på utkikk etter nye lokaler. En ny medarbeider skal også ansettes. Dermed vil den svenske utstyrsprodusentens største marked betjenes av tre personer.

Størst i 10 år

Norge har nemlig i de siste ti årene vært SMPs "fyrtårn", men i år vil omsetningen på hjemmemarkedet passere SMP-salget hos naboen i vest. Martinsen er for beskjeden til å si det selv, men tallenes tale er krystallklar: SMPs Norges-avdeling har gjort en formidabel jobb for utstyrsprodusenten i Ilsbo, som i år feirer 30-årsjubileum.  

Solid bakgrunn

Sven Martinsen har en solid, faglig bakgrunn. Han er utdannet mekaniker og bedrev sin profesjon i ti år på et mekanisk verksted i Drammen før han begynte å selge gravemaskiner, blant annet for Atlas Weyhausen Norge AS. Etter 13 år med gravemaskinsalg, ble han SMPs mann i Norge.

I dag har SMP og Martinsen et solid grep på utstyrleveransene til flere maskinforhandlerne. Pon Equipment AS og Volvo Maskin AS er de største kundene, og ABS i Mjøndalen leverer sine Takeuchi-maskiner utelukkende med SMP-utstyr. Også de fleste andre merkeforhandlerne står på Martinsens kundeliste.

Lillehammer-OL og Gardermoen

Da Martinsen for 20 år siden dro igang SMP-avdelingen, var svenske entreprenører allerede et hestehode foran sine norske kolleger med bruk av redskap/ustyr tilpasset forskjellige jobber.

- Det tok imidlertid ikke lang tid før norske entreprenører begynte å utforske redskapsmarkedet. Nå vil jeg nok si at norske entreprenører er svært interessert i å ta i bruk nye redskaper og ny teknologi. Men det må være utstyr som er enkelt å bruke. Jeg mener at utbyggingen av OL-anleggene på Lillehammer og byggingen av flyplassen på Gardermoen, satte fart i redskapsinteressen. På disse to store anleggsprosjektene ble det stilt krav både til maskintyper og redskapsløsninger, og dette skapte grobunn for redskapskunnskapen vi nå finner hos maskinentreprenørene, sier Martinsen.

600 skuffevarianter

SMP-fabrikken ligger en kort biltur fra Hudiksvall (ca. 20.000 innbyggere). Her produseres skuffer for maskiner fra 1-90 tonn, fem Swingotilt-modeller (tiltrotatorer) for 3-28 tonns maskiner, HK-fester og rippere. Den heiteste nyheten fra SMP er planeringsskuffer til hjullastere fra 4-31 tonn.

Fabrikksjef Börje Blank (58) som har vært med SMP siden starten, sitter på en enorm database over nær sagt all verdens gravemaskinmodeller/vektklasser. I samme base ligger også data på ca. 2000 forskjellige skuffevarianter og 2220 ulike HK-festevarianter. SMP kan med andre ord etterkomme de fleste ønsker fra skuffekundene. Fabrikksjef Blank anslår at SMP på sine 30 år har produsert et sted mellom 60.000-80.000 skuffer.

Finanskrisen

I 2008 leverte bedriften over 8000 skuffer til kunder på hjemmemarked, Norge, Tyskland, Polen, Tsjekkia, Østerrike, Sveits og Benelux-landene. Storbritannia, Canada og Baltikum er også markeder den svenske skuffeprodusenten arbeider for å etablere seg i.

For to år siden hadde fabrikken ca. hundre ansatte, men finanskrisen førte til at et femtitalls medarbeidere ble sagt opp. Nå er imidlertid markedet på vei oppover, og nyansettelser har ført til at arbeidstokken nå utgjør 60 medarbeidere. Ifjor hadde skuffeprodusenten en omsetning på 126 mill. SEK, i år er det budsjettert med en omsetning på 155 mill. SEK.

SMP har det siste tiåret foretatt betydelig investeringer på fabrikken i Ilsbo, blant annet i nye skjæremaskiner. I januar kommer den første sveiseroboten, og på sikt er planen å installere ytterligere tre roboter.

Forsiden nå