- Si gjerne at dette blir min nye kjæledegge, sier Helge Opheim hos Pon Equipment.
- Si gjerne at dette blir min nye kjæledegge, sier Helge Opheim hos Pon Equipment.

Tatt på senga av CAT DEM50

- Hadde noen fortalt meg for et par måneder siden at vi skulle få se en ny 50 tonns langhals Cat rivningsmaskin presentert på Bauma, ville jeg nektet å tro det. Nettopp derfor er det som en drøm å se den nye Cat DEM50 rivningsmaskinen her i München, sier markedsjef Helge Opheim hos Pon Equipment AS.

Maskinen er resultat av nylig etablert samarbeid mellom Caterpillar og Demlone, et datterselskap av franske Vensys Group som har spesialisert seg på konstruksjon av rivningsutstyr.

Stor ombygging

Maskinen på Bauma har byggenummer to i det nye fellesskapet. DEM50 er bygd på Caterpillars 336DL beltegraver hvor Demlone har bygd frontpartiet og montert maskinen.

Beltegraverens undervogn har fått forsterket øvre ramme. Med et modulbasert system for bom og stikke kan DEM50 arbeide i de tre høydene 18-, 21- og 23 meter og alle kan operere arbeidsredskap på 3000 kg i største delen av arbeidsområdet.

Maskinen har hydraulisk HK-feste i bomfoten med innfestning som kontrolleres fra hytta. Alle hydrauliske slanger er utstyrt med hurtigkoblinger slik at de raskt kan kobles om. Tidligere tok det 3-4 timer å koble om bom/stikkesystem på Cats rivningsmaskiner, nå tar det 20 minutter. Maskinen kan også monteres med standard graveutstyr, også dette utstyrt med standard innfestning.

Sterk og lett

Kombinasjonen Weldox 700 høyelastisk stål i frontpartiet og tung motvekt, gjør at maskinen kan opereres med 3000 kg tunge rivningsredskaper som sakser, knusere, hammere eller grabber/klyper.

Gjennom Caterpillars kontrollsystem for redskapsbruk kan operatøren forhåndsprogrammere opptil 10 hydrauliske innstillinger. På denne måten reduseres tiden mellom skifte av utstyr.

DEM50 er utstyrt med Demlones RMS-system for kontroll av rekkevidden. Det er montert sensorer på hver bomseksjon, øvre og nedre ramme. Sensorene sender signaler til en sentral kontrollenhet som registrerer maskinens arbeidsposisjon, helningsvinkel, utskyt av bommen og belteposisjon om beltebredden er regulerbar. RMS-systemet informerer maskinføreren, og går maskinen ut over sikkerhetsgrensene aktiveres alarmen.

Reguleringer

Maskinen fås med hydraulisk regulerbar beltebredde, fra 2390 mm til 2820 mm. Omstillingen med 600 mm belter tar under minuttet. Alle redskaps- og skuffesylindre foran har robust og regulerbar beskyttelse av sylinderstangen. Maskinen kan utstyres med sentralsmøring.

Cats D-serie har en velutviklet hytte med god komfort og sikt. Den er hydraulisk tiltbar opp til 30 grader, uten å være høyere enn på en standardmaskin under transport.

En Demlone-kompressor gir høyt lufttrykk til en rekke munnstykker montert på beskyttelsesgitteret, og blåser bort støv og skitt fra hyttas glasstak. Videre er kamerasystem bak på maskinen eller rivestikka koblet til skjerm i hytta.

Maskinen, avhengig av hvilke bom/stikkeløsning som velges, veier 45-48 tonn. Maksimal transportlengde er 17,47 m, og alle bomseksjoner er utstyrt med løfteøgler.

DEM50 har Cat C9 Acert-motor på 200 kW (270 hk).

Styres fra Demlone

Det nye samarbeidet mellom Caterpillar og Demlone vil resultere i tre maskinstørrelser, nykommeren DEM50 og deretter DEM70 som øker arbeidshøyden til 26-, 29- og 31 meter. Den siste blir DEM100 som blir introdusert senere i år.

- Vi føler på mange måter å ha vært pådriver for utvikling av den nye rivningsmaskinen og er glad for løsningen og at det også kommer større maskiner. Dette er i første omgang et rent europeisk prosjekt, og derfor er det riktig at Caterpillar lar Demlone styre hele byggeprosessen. Spesialmaskiner som dette krever mye skreddersøm og nær kontakt mellom entreprenør, lokal leverandør og produsent. Demlone har en liten organisasjon med korte beslutningslinjer. Dette bør bli bra, sier Helge Opheim.

Forsiden nå