Før jul var Stian (t.v.), Espen og far Trond Nysveen i gang med ei tynningsdrift på ca. 1000 m3 nord for Koppang sentrum.
Før jul var Stian (t.v.), Espen og far Trond Nysveen i gang med ei tynningsdrift på ca. 1000 m3 nord for Koppang sentrum.

Tilbake i skogen etter 10 års avbrekk

I 2001 ga Trond Nysveen seg som skogsentreprenør. I sommer stakk 52-åringen fra Stor-Elvdal inn i skogen igjen sammen med sønnene Stian og Espen. Trioen utgjør Nysveen Skogsdrift AS som har spesialisert seg på tynning.

Om det var'n far sjøl, eller om det var sønnene som er årsaken til Nysveen-trioen nå satser fullt som skogentreprenører, hersker det en ørliten dissens om.

- Jeg var nok klar til å begynne i skogen igjen. Det var også sønnene som "maste" på at vi måtte sette i gang, sier Trond Nysveen. Uttalelsen blir møtt med milde protester fra Stian (29) og Espen (24).

Maskinreparatør

Trond Nysveen som er mekanikerkyndig, startet som skogsentreprenør i 1984 med én maskin. Så ble det én maskin til og tre mann i jobb. På tampen av 2001 solgte han Valmet-maskinene (nå Komatsu), og i 2002 ble han ansatt som reparatør av skogsmaskiner for Komatsu Forest AS på Stange. I 2006 skiftet han beite og begynte som reparatør/verksmester for maskinentreprenørfirmaet John Galten AS på Rena.

Etter fem år med anleggsmaskiner ble lengselen etter skogen for sterk, og i sommer pakket 52-åringen skogssekken.

Tynningsdrifter

Sammen med sønnene, som begge har bred erfaring som "piloter" både på skogs- og anleggsmaskiner, satser Nysveen-trioen på tynningsdrifter. Firmaet har inngått årsavtale med Glommen Skog på 17.000 m 3 fra tynningsdrifter fra Åmot kommune i sør til Koppang (Stor-Elvdal) i nord. Noe sluttavvirkning blir det nok også, men hvor mange kubikk er for tidlig å si.

- Vi har så vidt startet, så det er vanskelig å anslå årlig volum fra sluttavvirkning, sier Trond Nysveen.  

"Kjenner hver skrue"

Etter mange år både som skogentreprenør med Valmet-maskiner og som reparatør på de røde skogsmaskinene, kjenner Trond Nysveen hver eneste "bolt og skrue" på de svenskproduserte maskinene. Dermed var ikke valg av maskinmerke særlig vrient. Det ble selvsagt "rødt", men ikke nytt.

Brukte maskiner

- Vi har investert i brukte maskiner og har spart en god slump penger på det. På en hogstmaskin er det ikke selve maskinen som slites. Den kan holde i tusenvis av timer. Det er hogstaggregatet som får hjuling og som derfor er det mest sårbare. Derfor satte vi på nytt hogstaggregat på 911'n vi kjøpte, sier Trond Nysveen.

På hogstmaskinen 911.3 (18 tonn) fra 2008 og med 6800 driftstimer på kjøpstidspunktet, sitter et splitter nytt tynningsaggregat, Komatsu 340, med fellediameter på 45 cm.

Lassbæreren er selvsagt også en Valmet, 12-tonneren (lastekapasitet) 840.4 fra 2010 og ca. 3500 driftstimer da Nysveen kjøpte den i sommer. Lassbæreren er strøken i pelsen og ser nesten ut som den ble tatt ut ny av butikken i går. Begge maskinene var tatt godt vare på av tidligere eiere, og Komatsu Forest AS på Stange utførte full service på maskinene før levering.

- Begge maskinene fungerer svært bra. Hogger'n skal vi nok kjøre til den runder 15.000 timer, sier Trond Nysveen og smiler lurt til sønnene over bordet.

Desembermørket er i ferd med å legge seg over Koppang. Nysveen-trioen reiser seg. Arbeidsøkta er ikke over. Det er fortsatt noen timer igjen bak maskinspakene.

 

Forsiden nå